Проектобюджетът на Монтана за 2021 г. достигна 59 млн. лева

Допълнително по оперативни програми на Европейския съюз общината ще работи по 21 проекта на стойност 11,3 млн. лева

Община Монтана
Община Монтана Източник: Zonanews

Кметът на Монтана Златко Живков представи на публично обсъждане основните параметри на проекто-бюджета на общината за 2021 година. Планираните приходи и разходи в него са в размер на близо 59 млн. лева, което е със 7,6 млн. лева повече отколкото миналата година. Това е  най-високата бюджетна рамка на Монтана досега и е третата с нарастване от над 7 млн. за година. С такова увеличение са планирани бюджетите през 2020 и 2018 година. Допълнително по оперативни програми на Европейския съюз общината ще работи по 21 проекта на стойност 11,3 млн. лева.

"Изпълнението на бюджет 2021 ще бъде предизвикателство в този труден за прогнозиране период, в които трябва да преодолеем разпространението на COVID 19 и последствията за всички", заяви Живков.

Инвестициите за този период ще бъдат от различни източници – местни, държавни, европейски и са на обща стойност  19 млн. лева. Най-големият инфраструктурен проект ще бъде реконструкцията на площад Жеравица, за които с решение на правителството бяха отпуснати 5 млн. лева в края на миналата година.  Сред големите инвестиции, които са планирани по европейски проекти са реставрацията на знаковата за Монтана сценична зала на читалище "Разум", изграждане на младежки център и изпълнението на необходимите мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух.


Важен приоритет остава възстановяването и развитието на инфраструктурата  в селата. През тази година в 23 те села на община Монтана са инвестирани 1,5 млн лева. Очакванията са  през 2021 година средствата да бъдат увеличени. През 2021 година в бюджета са планирани повече средства за стипендии на талантливи деца, студенти по медицина и педагогика, за пенсионери, за клубове на хора в неравностойно положение, за новородени, за млади семейства,  за предприемачи и за местни инициативи.

Още от "Монтана"

Депутатът Димитър Аврамов е осъден условно, съобщиха от Софийския градски съд

Като негов помагач е признат за виновен и Методи Петков, за което той получава присъда от шест месеца лишаване от свобода. Другият подсъдим по делото Владимир Чернев е оправдан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени