185 години от рождението на Васил Левски: Име знаме, име титла

Кметът на Асеновград д-р Грудев се поклони пред паметта на Апостола

Д-р Христо Грудев
Д-р Христо Грудев Източник: Община Асеновград

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се поклони пред паметта и святото дело на Васил Левски. Той поднесе венец пред паметника на Апостола в Асеновград, с което бе отбелязана 185-тата годишнина от рождението на Дякона.

 

Човеколюбецът произнесъл великите слова "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя, губя само мене си". Васил Левски – пример и вдъхновение за поколения българи.  Церемонията започна точно в 12:00 ч. пред паметника на Левски в града. Цветя поднесоха и много други официални лица, общественици и граждани.

 

Прочувствено слово произнесе Фанка Пожарлиева – учител по български език и литература в ОУ "Христо Ботев", гр. Асеновград.

 

"Днес 18 юли се ражда българска пътеводна звезда Васил Левски. За Апостола на българската свобода може да се каже много и много вече е изречено. Да се пише за Левски е още по-трудна задача, тъй като той е реализиран образ дълбоко запечатан в съзнанието на всеки българин. Името му се е превърнало в стечение на времето в синоним на свободата, както и на дълбоката вяра в идеала. Начинът му на живот, силният характер, будният ум, несломимият дух, неизмеримата му смелост и всеотдайна обич към родината са го направили безсмъртен…", изрече в част от словото си госпожа Пожарлиева.

 

Рецитал посветен на Апостола на свободата изпълни Анна-Мария Георгиева, ученичка от ОУ "Христо Ботев": " В безсмъртна песен Ботев го възпя, за него Вазов разкази написа. Загина той, но делото успя, България от гнет освободи се!".

 

185 години след неговото рождение, ние потомците на Левски отново сме пред паметника му. Научили наизуст много негови думи, десетилетия наред се мъчим да ги направим наши, за да се доближим до него, за да пресеем нравствената си същност, човешките си сили и истинската си принадлежност към българщината, защото заветите на Дякона не остаряват. Те стоят извезани в духовното небе на България, така както слънцето изгрява и залязва, за да дарява живот на земята.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени