Асеновград чества 186 години от рождението на Васил Левски

Кметът доктор Грудев се поклони пред безсмъртното дело на Апостола

Асеновград чества 186 години от рождението на Васил Левски
Асеновград чества 186 години от рождението на Васил Левски Източник: Община Асеновград

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се поклони пред паметта и святото дело на Васил Левски. Той поднесе венец пред паметника на Апостола в Асеновград, с което бе отбелязана 186-тата годишнина от рождението на Дякона. Символ на непокорният, несломимият и вечно търсещият човешки дух, достойният син на България със силна личност и неизмерима смелост, които го правят безсмъртен за поколенията.

 

Кметът доктор Грудев се поклони пред безсмъртното дело на Апостола
Кметът доктор Грудев се поклони пред безсмъртното дело на Апостола Източник: Община Асеновград

Васил Левски – пример и вдъхновение за поколения българи, човекът с най-чиста душа.  Церемонията започна точно в 12:00 ч. пред паметника на Левски в града. Цветя поднесоха и много други официални лица, общественици и граждани.

 

Слово произнесе доц. Д-р Тодор Чобанов – историк, археолог и общественик. "Днес 18 юли честваме едно забележително рождение, рождение, за което българската наука доказа съвсем наскоро, че се е случило не както дълго вярвахме, а едва през 1840 година. Именно тогава преди 183 години се е родил Васил Иванов Кунчев – Апостолът на свободата. Защо това откритие направено в османските регистри е толкова важно за нас, защото по този начин ние знаем, че Левски е разпнат на бесилото на 33 години, толкова колкото беше и възрастта на Христос,  когато се издигна към царството на светлината за да царува с Отца си. Символично, но и съвсем реално Левски царува днес в сърцата и умовете на милиони българи у нас и по света, в миналото и днес. Споменът за Левски и огромната сила на неговия завет не могат да бъдат разпнати, не могат да бъдат заличени, ни от тиранични империи нито дори от безпощадното време. Левски се преражда отново и отново безсмъртен във всяко ново българско сърце, което се отвори за неговите идеали…", изрече в част от словото си доц. Чобанов.

 

Асеновград чества 186 години от рождението на Васил Левски
Асеновград чества 186 години от рождението на Васил Левски Източник: Община Асеновград

Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Джингиби или просто Левски, едни от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата. Левски е основна фигура в българското освободително движение. Васил Левски се превръща в един от идеолозите на българската национална революция. Идеологията му вдъхновява много българи, днес той е национален герой.

 

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени