Асеновград отпразнува годишнината от Съединението и откриването на обновения площад

Положени бяха венци и цветя в знак на признателност, след което кметът на Асеновград д-р Грудев откри обновения площад

Д-р Христо Грудев
Д-р Христо Грудев Източник: Община Асеновград

Асеновград отпразнува 137-годишнината от Съединението на България. Кметът на общината доктор Христо Грудев поднесе венец в знак на признателност и се поклони пред паметната плоча на Пере Тошев. Слово с интересни исторически факти произнесе директорът на Исторически музей - Асеновград Иван Дуков.

 

Асеновград отпразнува годишнината от Съединението и откриването на обновения площад
Асеновград отпразнува годишнината от Съединението и откриването на обновения площад Източник: Община Асеновград

Последва поднасянето на цветя и венци в знак на признателност пред паметната плоча на Пере Тошев в Асеновград, разположена в парка между ЖП гара и булевард "България". Своята почит в минута мълчание и на колене отдадоха кметът доктор Христо Грудев, заместник-кметът инженер Петър Петров, заместник председателят на Общински съвет Ангел Димитров и други официални лица, военнослужещи, общественици и граждани. Прозвуча и химнът на България.

 

Тържествената програма продължи на обновения площад. Непосредствено преди празничния концерт бяха раздадени 100 български трибагреника. Последва тържествено вдигане на знамето и официално откриване на новия център.

 

Издигане на националния трибагреник
Издигане на националния трибагреник Източник: Община Асеновград

"Уважаеми съграждани, искам да Ви поздравя със 137-мата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Един малък но храбър народ, наскоро освободен от вековен гнет, се изправи и заяви пред целия свят, че иска да живее ви единна държава. Нека не забравяме, че нашите деди, жители на община Асеновград, също имат активно участие в началния тласък, в първата стъпка на това Съединение. Честит празник на всички! Нека да ни бъде пример, че съединението е сила и когато всички сме единни, съединени и сплотени, успяваме. Искам да изразя своята съпричастност към пострадалите хора от карловска община. Нашата община организира дарителска кампания този петък. Приканвам който има възможност и желание да се включи с доброволен труд или дарение", каза пред присъстващите кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

 

И допълни: "Днес имаме и хубав повод. Откриваме централния площад. Искам да благодаря на служителите на общината, под чието ръководство се осъществи проектът. Искам да благодаря и на фирмата изпълнител, която в продължение на две години в центъра на града, пред очите на всички нас и в студ, и през зимата и през лятото, и в пек, и в мъгла, и в дъжд, направиха това, което виждаме. Убеден съм, че те вложиха своя професионализъм, интелект и част от асеновградското сърце. Искам да благодаря и на всички вас, жителите на община Асеновград, за проблемите, които имахте в продължение на близо две години. Уважаеми съграждани, това е първият етап от площадното пространство. Предстои и втори, който обхваща пространството между НЧ "Родолюбие" и сградата с орела. Втори етап обаче ще се осъществи, когато България може да разчита на редовно и работещо правителство и съответно - финансиране".

 

"Честит празник на всички", пожела в заключение кметът Грудев. Вечерта продължи с празничен концерт на народния певец Илия Луков и с участието на народните певици Валерия Момчилова и Мария Стефанова и танцова формация "Мездра". Асеновградчани и гостите на града се хванаха за ръце и обединени извиха кръшно българско хоро на обновения площад.

 

Асеновград отпразнува годишнината от Съединението и откриването на обновения площад
Асеновград отпразнува годишнината от Съединението и откриването на обновения площад Източник: Община Асеновград

 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени