Борисов в Пловдив: Искам да се обърна към всички, които не са гласували или са ни обидени - гласувайте. Това трябва да са последните избори (ВИДЕО)

Политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии - пожарникари, полицаи, военни

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: Zonanews

За нас тези избори трябва да са последни, защото ще дойде по-лошо! Това заяви на форум на Младежи ГЕРБ в Пловдив лидерът на партията Бойко Борисов. И посочи, че трябва да се спре с езика на омразата.

 

Борисов се обърна към политиците с призив да не минават червените линии! "Като ни подкрепиха от ДПС ни им казахме, че им благодарим, но ние с тях коалиция няма да правим. Надявам се, колегите от ПП-ДБ да не проявяват ехидност, като се говори за съставяне на правителство. Защо трябваше да се стига до тук, като аз поех цялата отговорност. Разпадането на ДПС ги направи втори и изпаднаха в изолация. Надявам се, колегите да са си извели изводи, както ние сме го направили. За нас тези избори трябва да са последни, повече компромиси не може да се прави. Съветвам всички колеги, макар че непоискан съвет не се дава, казвам го като човек с опит - не минавайте червената линия на езика. Защото това, което ще си кажете е страшно разделение след това. Искам всички колеги в ГЕРБ, дори и такива като Делян Добрев, да коригират изразните средства. Дори и с Възраждане седим едни до други и се шегуваме, да - имаме дълбоки политически различия, но това е човешка и политическа закачка. Всеки път излизам, защото няма ден в който да не си говорят чудовищни неща", каза още Борисов.  

 

На въпрос на журналисти какво означава "изборите да са последни", Бойко Борисов отговори: "Трябва да седнем и да се разберем – ако съм втори, отивам и подкрепям първия, ако съм първи, искам подкрепа от втория и третия. Не може петият, шестият и седмият да диктуват политиката. Това не е демокрация". Той се обърна към политиците от другите партии да не преминават червената линия на езика, "защото това, което казвате сега, е страшно разделение след".

 

"От нас се искаше да представим правителство - партията го желаеше. Ние поехме цялата отговорност, целия риск на управлението и поискахме подкрепа от колегите от ПП-ДБ. Искам много дебело да се отбележи - месеци преди изборите ние отказахме подкрепа от ДПС. И им казахме - уважаваме ви, но коалиция само с вас няма да правим. Направихме всичко, за да няма избори, но ще ги има. Защо от ПП-ДБ трябваше ехидно да се подсмихват, когато аз поех цялата отговорност - премиер Желязков, министри... Надявам се, както ние сме си извели поуките и те да са ги извели. За нас тези избори трябва да са последни", няколко пъти подчерта Бойко Борисов.

 

В началото на словото си пред младежите от ГЕРБ Борисов засегна темата за пожарите. "Като пожарникар не мога да не поздравя своите колеги, които са изключително смели момчета и мъже! Днес е Илинден, а Свети Илия е нашият закрилник. Те вършат огромна работа когато има пожари, наводнения, бедствия. Веднъж на един пожар ми казаха… това когато го работех – каква е тая психика – всички бягат от горящата сграда, а пожарникарите влизат вътре! Заради това те заслужават да ги поздравим! Не заслужават знайни и незнайни герой дошли по случайност в политиката да им дават оценка. Същото касае и полицаите и военните. Политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии и особено, когато не са ги работили. Няма държава, която да може да се справи с човешката глупост. Защото по време на нашето управление подменихме основно техниката на пожарните. Всичко най-добро! Как можеш да ограничиш човешката глупост, Рая? Обръщам се към теб! Трябва ли Киро Тракториста или Пешко, който има всичките забрани пуснати към момента да бранува, да реже и да предизвикват пожари, които да унищожат за милиони и след това ние да се караме с какво държавата да компенсира и да го оправи. Превенцията къде е? Този, който хвърля фаса от колата и след това часове магистралата стои затворена, то той не трябва ли да понесе наказателна отговорност, Рая? За да знае, че така не се прави! Най-лесното е политическите да говориш за министър. Какво общо има министъра с пожарната? Казвам го като човек, който го е работим. Министърът е там горе, а ние – долу!".

 

Освен това Борисов предупреди: "Няма ли превенция срещу извършителите, то всяка година това ще става!". Според него трябва да има присъди - ако трябва, условни, срещу тези, които причиняват пожари с небрежното си поведение. Ние не сме самохвалци, ние не сме самонадеяни, ние сме ГЕРБ - тези, които вършат работа, каза Борисов, преминавайки на политически теми. Това, което ГЕРБ е направил, никой не го е правил, изтъкна той. И даде пример с построените стадиони, магистрали, реновираните общини.

 

При лоша година за земеделците държавата да намалява данъците и до 5%.Яд ме е, че научихме българите да карат безплатно. Време е да кажем дотука може с парите на хората. Шофираш в Гърция, в Турция, в Канада и си плащаш, така както си плащаш в магазина за храна. Системата дисциплинира, подчерта бившият премиер.

 

Борисов се обърна към кмета на Пловдив Костадин Димитров със заръката "да работи бързо по Околовръстното". Колегите не познават общините, те са от София - просекото и бялото винце, продължи Борсов, явно говорейки за кадрите на ПП-ДБ. Младежките организации на партия ГЕРБ от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали провежда Регионална академия в събота и неделя. Предстоящите парламентарни избори трябва да станат последните за следващите 4 години, пожела депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков в речта си пред младежите от партия ГЕРБ.

 

"Нашите призиви бяха насочени, към политическите субекти, с които изповядваме едни и същи ценностни виждания за правене на политика. За съжаление, получихме отказ дори да се разговаряме. Затова предложихме правителство на малцинството. Отиваме на поредните избори, които трябва да бъдат последните през следващите четири години", каза Росен Желязков на форума.

 

След него думата взе евродепутатът Андрей Ковачев. "Приоритетите на нашата група са икономиката и предоговарянето на Зелената сделка, както и повече възможности на младите да работят в България, както и отбраната и сигурността. ЕНП и ГЕРБ са партията на фермерите и ще работим за намаляване на бюрокрацията за тях", каза той.

 

Домакинът на събитието, кметът на Пловдив Костадин Димитров, пък посочи, че в бюджета на държавата има над 100 млн. лв. за инфраструктурата на града. Зам.-кметът по дигитализация обясни, че се работи по изграждане на видеонаблюдение и да се засичат нарушителите. В Пловдив се създавала нова трафик система, като 140 кръстовища в града ще бъдат оборудвани, за се следи натоварването. Сред основните теми на форума ще са енергийната стратегия на България, дигитализацията на общините, иновациите, както и младежките политики. На академията присъства и председателят на Народното събрание Рая Назарян.

 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени