Д-р Христо Грудев, кмет на Асеновград: Акцентът ни е върху инфраструктурата, културата и спорта

Кметът изброи десетките завършени и предстоящи за реализация проекти

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев
Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев Източник: Zonanews

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев направи отчет на трите години от своя мандат на специална пресконференция в сградата на община Асеновград, предаде репортер на Zonanews.

 

"Искам да ви запозная с това, което сме направили през тези 3 години. Започна ремонта на НЧ "Родолюбие", познато в града като Културен дом. Ще се извърши ремонт от избата до покрива - хидроизолация, дограма, изгради се съвременна противопожарна инсталация", каза д-р Грудев. Той добави, че 337 стола за зрители, ще има специални места за хора с увреждания, ще се ремонтира сцената, нови аудовизуалните възможности - също", каза д-р Грудев.

 

Пресконференция на д-р Христо Грудев
Пресконференция на д-р Христо Грудев Източник: Zonanews

Стартира рекултивацията на депото за отпадъци. До 2011 г. всичко се складираше в старото сметище, но в последните дни на срока бяха одобрени и старатира процедурата за изпълнител. Територията му е около 48 дка. Трябва да се извърши биологическа и строителна рекултивация на старото сметище. Когато завърши всичко ще се вижда само трева, дървета, а отдолу ще е всичко - мембрани, газови кладенци, които ще улавят биогазовете, който ако не се утилизира и улавя по съответния начин е предпоставка за пожари. Всичко това е за екологично подобряване на нашата община. Получихме от държавата 4 млн. финасиране, а общините Асеновград, Първомай, Куклен, Лъки ще депозират отпадъците си там, подчерта кметът на Асеновград. 

 

Тържествено открихме първа част от ремонта на централния площад. Част от подземната структура на централния площад ще бъде търговска част, останалата - паркинг. 

 

"Реновирахме междублоковото пространство около бл. 207, зад ловния ресторант. То беше доста занемарено - в долната част е имало депо за въглища, всичко това го реновирахме, около 230 кв.м. е, сложихме беседка, улични площи, паркоместа. "Стана много хубаво, хората го харесват" заключи д-р Грудев.

 

Водоснабдяването на селата Червен, Горно Слав, Долно Слав, Леново и Искра е общо и от години има недостиг на питейна вода. С помощта на хидроинженери намерихме място, което е винаги влажно и се оказа - след проучвания - че от там може да добиваме питейна вода, с дебит 4л/сек. Уловихме тези води, в момента трябва да извършим 72 часова проба, за да се види реалния дебит на тази зона. По първоначални оценки дебитът е поне двоен от първоначалното - 7-8 литра в секунда, подчерта д-р Христо Грудев. 

 

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев
Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев Източник: Zonanews

Обновяваме парковете в града, на ул. "Цар Освободител" стана много красиво - нови плочи, подмяна на комуникациите, допълни кметът. Обнови се и лятната алея, около лятното кино. Около 2000 линейни метра бордюри, които също ще бъдат обновени. Ще има в т.н. "кучешки" парк ще има видеонаблюдение, нова настилка, обновяване на цялостната среда. 

 

Предстои ремонт на спортната зала - в момента има течове. Преди година е монтирана газова отоплителна инсталация. Сега ще се извърши термо и хидроизолация, ново LED осветление, пълно ремонтиране. Имаме искане за допълнително финансиране към ММС за термоизолация на цялата сграда, съвременна мълниезащита, за да обновим напълно. 

 

Започнахме нова целодневна детска градина в кв. "Беделема", за 128 деца, с басейн, модерна кухня, детски полщадки. Този квартал се оформи с множество нови сгради. Финансирането за детската градина е от 2020 г., около 3 млн. лева от Министерството на образованието. Проблемът е, че заради инфлацията сумите в доста от обществените проекти се промениха. "Но независимо от това ще се справим", увери кметът на Асеновград. 

 

Изгради се велоалея в града. Виждането ни е на края на тази велоалея е да бъдат изградени спортни площадки. В съседство, близо до сградата за вдигане на тежести кандидатстваме за построяването на младежки център, добави той. 

 

Пред ММС кандидатстваме за реновиране на залата ан 40-те извора, гребна зала, строена през 80-те години, тогава беше съвременно съоръжение, но през годините понеже не се използва беше станала в доста недобро състояние. Целта ни е да възстановим тази сграда - от клуба по кану-каяк, от други спортове, обстановката е добра и за зелено училище. 

 

Стадион "Шипка" - от началото на мандата беше в окаяно състояние, не създаваше насторение за спорт или за каквито и да е други спортни дейности. Целта ни е да го направим и го правим едно приветливо спортно съоръжение. В предизборната ни програма имахме заложено виждане в триъгълника до бившето АПК да изградим спортно съоръжение. Но заради нестабилната политическа обстановка и инфлационните процеси нещата се усложниха, но нещата ще се случат, увери д-р Христо Груев. 

"Въобще, през годината залагаме много освен на културата и на спорта. Целта е хората да спортуват, а младите хора да не се увличат по нездравословни навици", заяви д-р Грудев. 

 

Направихме доста линейни отводнители - правим ги от безшумен материал, а не от метал, който създаваше много шум за живеещите наоколо. Сега отводняването е още по-добро, а ефектът за живящите е отличен, каза кметът. 

 

Започнахме да ремонтираме тротоари в централната градска част - бул. "България", оглеждат се дърветата, които са стари се обновяват, правят се кашпи. Ще направим всичко необходими майките с колички да нямат проблем като преминават.  Започнахме ремонта на тунела при пощата. Централният площад има три нива - миналия мандат сложихме LED осветление. Седмицата, която предстои ще започне реновирането на това място, заложили сме средства, придвижили сме нещата, увери д-р Христо Грудев. 

 

В момента облагородяваме детска градина "Дружба". Извършва се демонтаж на старата настилка и ще се изпълни удароустойчива настилка, нови уреди за игра, ще се превърне в една безопасна среда за нашите деца. Ще бъде ремонтиран плувния басейн. "Не знам дали има друг басейн в Пловдивска област, на който се сменя водата всяка седмица. Важното е да не губим вода, затова ще извърших необходимото за предотвратяването на този проблем", обясни д-р Грудев. Осигурили сме медицински надзор, спасители, околната среда около него, допълни той. 

 

Предстои изграждане на водопровод в кв. "Беделема-2", добави д-р Христо Грудев. "Това е нов квартал, има много нови сгради. Изграждаме подземната инфраструктура, ВиК мрежата. Хората, които са си закупили парцели или вече строят сгради ще бъдат облекчени от гледна точка на осигуряването на нормални условия за живот", увери кметът. 

"Работим по това във всеки квартал основната улица да бъде реновирана - водопровод, сградни отклонения, бордюри, асфалтиране. Постепенно ще започнем да навлизаме и във вътрешните улици", подчерта кметът на Асеновград. 

 

Започнахме ремонт на ул. "Захари Стоянов" - улицата пред гимназия "Цар Борис". Ще я правим на етапи - за да не затрудняваме движението на хората, които живеят по нея. Ремонтираме и ул. "Батенбарг" - също е дълга, 810 метра. Отново нови бордюри, асфалтиране, ще запазим в началото на улицата паветата, но ще бъдат пренаредени". Ремонтираме и ул. "Свети Кирик" - там имаха сериозни проблеми в кв. "Свети Кирик". Миналата година подменихме водопровод, сградни отклонения и тогава обещахме тази година да се заложат средства в инвестиционната програма за ремонтирането й", отбеляза д-р Христо Грудев. 

Имаме намерение да реновираме гробищния парк, залагаме финансов ресурс, усилия. Там се намира околовръстното шосе, което отделя финни прахови частици, затова искаме да го направим като зелен парк. Площта му е 100 дка. В момента правим масивна стоманобетонна ограда. 

Спечелихме финасиране за две спортни площадки - в у-ще "Отец Паисий" и "Христо Ботев". Предвижда се изграждане на спортна площадка за мини футбол. В у-ще "Отец Паисий" ще бъде изградена площадка за волейбол и баскетбол. 

 

Предстои подмяната на битови уреди за отопление на твърдо гориво. "В момента правим социологическо проучване, с което питаме над 800 човека какви са предпочитанията и - да преминат на пелети, термопомпи, климатици или на други отоплителни уреди. Не се предвижда газифициране с оглед на международната среда. Това става с европейско финансиране", разкри кметът. 

Имаме проект за компостираща система за битови отпадъци. Следващата седмица ще сключим договор с изпълнителя, който бе избран със съответната процедура от ЗОП. Хиляди тонове твърди битови отпадъци ще бъдат сепарирани чрез тази инсталация и остатъкът ще се депонира на нашето депо. Целта е да се удължи хоризонта на нашето депо - на над 80 години, обясни д-р Христо Грудев. Той добави, че към този проект ще има и доста техника. 

 

160 хил. лева отделихме за ремонт на основно училище "Ангел Кънчев". Знаете, че там бяха провиснали железобетонните площи - бяха направени специални укрепващи структури и сега училището функционира без никакъв проблем. 

Създаде се специализирано Ковид отделение - заделихме финансов ресурс, проведе се и дарителска кампания - за 72 часа се събраха над 300 000 лева. Тази пандемия вече утихва и виждането ни е това отделение да го преформатираме в център за инвазивна кардиология, разкри бъдещите планове кметът на Асеновград. 

Д-р Христо Грудев подчерта, че социалната сфера е специален акцент. "С ресурс на общината, с ресурс от държавния бюджет и с европейско финансиране 3364 деца и лица от различни целеви групи са обхванати от тази целева мрежа. Социална услуга от резидентен тип - 79 места. Център за настаняване от семеен тип за деца с умствено изостаналост - 14. 482 лица ползват домашен патронаж и специално хранене. По закона за личната помощ 623 потребители получават грижа от семейна среда - 531 асистента са ангажирани в тази социална услуга", обясни д-р Грудев. 

 

Погрижихме се вхъдните и изходните артерии на Асеновград да бъдат с европейски параметри. "Пътят от Асеновград до Пловдив е наполно реновиран. Пътят Асеновград-Садово също. Има завишен интерес от граждани от други общини, които купуват имоти тук и живеят тук, а работат в Пловдив и другите общини, гарничещи с Асеновград. Тази инфраструктура има изключително благотворно влияние върху развитието на общината", коментира кметът на община Асеновград. 

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени