Дани Каназирева и Николай Нанков: Проблемът в Брестовица става заложник на политически игри

Общественият интерес в Брестовица е застрашен, а решението на проблема с водата в селото е политически акт, каза още Каназирева

Дани Каназирева и Николай Нанков
Дани Каназирева и Николай Нанков Източник: ПП ГЕРБ
"Общественият интерес в Брестовица е застрашен, а решението на проблема с водата в селото е политически акт. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за област Пловдив и бивш областен управител Дани Каназирева на съвместна пресконференция с бившия зам.-министър на МРРБ Николай Нанков и кмета на селото Любен Радев. Тя подчерта, че познава в детайли казуса и като областен управител е направила всичко възможно да се изготви експертиза и установи източника на замърсяването на водата в Брестовица с манган, както и да се намери бързо решение на проблема.
 
"Сега реално се рискува целият проект. Четири месеца, в най-тежкото пандемично време, свършихме всичко, което сега е под риск. Вече е въпрос на политическо решение и политическа воля. Проблемът е ясен, както и решението му. Въпросът е дали новите управляващи ще спрат процедурата или ще и дадат зелена светлина. Спрат ли я, всяко едно рестартиране на проекта ще коства години. Положението наистина е сериозно и ако не се вземат бързи и адекватни действия проблемът ще се разрасне, като има риск и за водоснабдяването на село Кадиево", коментира Каназирева.
 
Тя припомни, че кметът на община "Родопи" е обявил бедствено положение, а тогава законът позволява подмяната на водопроводната мрежа да се извърши в спешен порядък на директно договаряне, тъй като всичко друг би означавало минимум 1 година забавяне на дейностите там. По думите й в много кратки срокове се изградени от ВиК нови сондажни кладенци, но най-важното в дългосрочен план е изграждането на нов водовземен участък с подмяна на довеждащия водопровод и вътрешната водопроводна мрежа.
 
"При този хаос в държавата, сега всеки го е страх да си сложи подписа и да поеме отговорност. Има решение на Управителния съвет на ВиК холдинга от 17 март тази година, с което са одобрени 25 милиона лева за Брестовица. Има подписан договор и одобрен линеен график за работа от страна на ВиК. Чака се одобрението на Надзорния съвет, което се бави, заради включената в проекта подмяна на асфалтовата настилка", заяви Дани Каназирева. Тя обясни, че това е чисто формална причина, защото след подмяна на водопровода не може да не се ремонтират улиците. Каназирева посочи, че решаването на казуса не търпи отлагане, а за допълнителните дейности извън водопроводната мрежа, може да се търсят други варианти. 
 
От своя страна бившият зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков допълни, че проблемът в Брестовица е огромен и след 4 месеца денонощни усилия да се намери решение, сега е неудачно да бъде спрян. Той посочи, че на първо място е трябвало да се осигури финансирането от страна на ВиК холдинга, като подчерта, че към момента няма окончателен отказ то да бъде отпуснато. Трябва да се отстранят формални пропуски и да се докаже, че това решение ще има очаквания дълготраен ефект. "Не могат жителите на Брестовица да бъдат заложник на нечии интереси", каза още Нанков и изрази увереност, че ще бъдат установени и причините за наличие на манган в питейната вода. 
 
Кметът на Брестовица Любен Радев също изрази надежда, че процедурата няма бъде спряна и ако се подмени водопроводът ще се възстанови и уличната мрежа. По думите му хората в селото са много изнервени и има напрежение, особено след новите аварии във ВиК мрежата. Дани Каназирева припомни, че има възможност да се изгради нов водовземен участък на територията на община Стамболийски. Според нея предложените нови варианти след вчерашната среща в Областната администрация ще забавят решаването на проблема с години. Участниците в пресконференцията призоваха отговорните институции да се задействат и да отговорят с бързо решение на очакванията на хората.
 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени