Кметът на Асеновград отчете свършеното за мандата - десетки проекти, ремонти, обекти и услуги в полза на гражданите

Д-р Христо Грудев даде пресконференция

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев
Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев Източник: Zonanews

Искам да направя един отчет за изминалите четири години. От позицията на времето 4 години в един човешки живот като че ли е дълъг период. Имам чувството, че минаха като миг. Всеки един ден беше натоварен с решаването на проблеми, с предизвикателства. С голяма част от тях успяхме да се справим, с други положихме основите и с времето ще бъдат решени. Това заяви на пресконференция в община Асеновград кметът д-р Христо Грудев, предаде репортер на Zonanews. 

 

Мандатите са един цикъл - винаги съм казвал, че не трябва да се отрича направеното досега и трябва да се надгражда, добави той. Никога не съм коментирал дейстивята на кметове преди мен, не знаем в каква ситуация е, но съм убеден, че са правили най-доброто за нашия град.

 

Д-р Грудев подборно описа  десетки проекти, ремонти и нови обекти, реализирани през четиригодишния мандат.

 

Караулановото училище
То беше в окаяно състояние. Успяхме да изработим порект, заделихме пари от бюджета на общината. Повечето от нещата по неговия ремонт е ръчен труд - не всяка строителна фирма може да извършва такъв ремонт, тя трябва да има съответния сертификат от Института за паметниците на културата. 

 

Спортни площадки
Направихме две спортни полщадки, парите за тях са от държавния бюджет. Вече се организират спортни турнири на тях, което означава, че те не се ползват само от учениците, а от всички деца на града.  

 

ВиК 
Квартал "Баделема" изграждат се водопорвод и анализация. 200 000 лева са от държавния бюджет. Половината от средствата позволиха изграждане на самите водопровод и канализация, чакаме другата половина, за да завършим напълно проекта. 

 

Спортна зала "Асеновец"
Извърши се ремонт на вътрешните инсталации, на дограмата. В момента кандидатстваме за термоизолация и като се завърши изцяло спортната зала ще стане едно много ценно съоръжение, заяви д-р Грудев. 

 

Осигуряваме вода на 5 села
Селата Горнослав, Долнослав, Червен, Леново и Искра - вързани са в един пръстен за получаване на питейна вода. Намерихме голямо находище на питейна вода, която е около 15 литра в секунда, което е значително количество, каза кметът. Понеже в местността "Лодките" има комплекс, който е с национално значение като паметник на културата, направихме всички необходими съгласувания и проектът не засяга този комплекс. 

 

Рекултивация на старото сметище
В продължение на 30 години битовите отпадъци бяха депонирани в терен между село Боянци и Асеновград. Там са струпани огромно количество битови отпадъци. Спечелихме проект, с който направихме рекултивация на това сметище. Беше извършено озеленяване, с което проблемът със запрашавнето ще е решен, добави той. 

 

Ремонт на околоблокови пространства
Ремонтът на околоблокови пространства е другият проект, който общината е реализирала, превръщайки ги в едно приятно място за хората, които живеят там от доста години. 

 

Променихме настилката на пешеходния мост, заяви кметът д-р Христо Грудев. Пешеходният мост е изграден през миналия мандат, но в устието на реката зимно време "вечерникът" (вятърът по поречието, бел. ред.) причинява замръзване. Използваните агресивни материали са разбили настилката. Сега тя е подменена и не се използват подобни агресивни средства за леда.

 

Мога да твърдя, че всички подходи към Асеновград са реновирани и са в добро състояние, заяви още д-р Грудев. Пътят до Чепеларе е реновиран и в добро състояние. Изгради се най-хубавият път в България Асеновград-Пловдив, с магистрален сервитут. По тази отсечка преминаваха по 21 хиляди автомобила за денонощие, имаше доста катастрофи. Сега, откакто новият път е в действие има ПТП-та, но няма жертви. 


"Тази лесна комуникация допринесе за развитие на имотния пазар в града, тук климатът е много по-хубав от пловдивския и доста хора си купиха жилища тук, а работят в Пловдив. Изграждането на добра инфраструктура е предпоставка аз съживяване на съответния регион", подчерта кметът д-р Христо Грудев. 

 

Укрепване на участъка около Асеновата крепост заради свлачище
По този път минават тежки камиони, максимално е ограничено това, но животът не може да спре. Имаше свлачище точно преди Асеновата крепост, заяви д-р Грудев. Изградена е здрава подпорна стена, свлачището е елиминирано. 

 

Според специалисти в туризма районът в Добростан ще стае един от най-привлекателните в нашата община, подчерта кметът на Асеновград. Изградили сме водопровод до манастира "Света Петка". Преди години при пожар изгоря част от манастира, като премиер г-н Борисов откликна и бяха заделени пари от държавния бюджет за възстановяването му. Беше изграден противопожарен хидрант. Там напредват нещата, манастирът става хубав, може да се използва и като зелено училище, разказа той.

 

Пречиствателната станция за отпадни води в Асеновград
Това е необходимо съоржение за всеки град. Водата, която излиза от пречиствателната станция е с чистотата на речни води. Съоръжението е предадено на ВиК. 

 

Реновиране на втория етаж на общинската болница 
Когато беше пандемията от коронавирус, за 24 часа събрахме 300 000 лева дарения и обзаведохме отделение за Ковид-19, припомни д-р Грудев. С настъпването на есенно-зимния период освен вирусни заболявания виждаме известно увеличаване и на заразените с Ковид-19, изтъкна той. 

 

Ремонт на училище "Ангел Кънчев"
Сторено е през 70-те години, имаше провисване на стоманобетонните плочи, на някои места до 15 см. Направихме обследване и се оказа, че нещата могат да бъдат подобрени. Сложихме стоманени греди и проблемът беше решен, училището се ползва спокойно от децата, каза кметът.

 

Изградихме 2 фотоволтаични инсталации - в библиотеката и в болницата
Най-добре и ефективно се използва инсталацията в общинската болница. За около седмица около 1000 лв. е енергията, която се пести. Модерни съоръжения, надявам се и в други общински и частни сгради да се изградят подобни съоръжения, добави д-р Грудев.

 

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев
Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев Източник: Zonanews

Патронажната грижа е осигурена за всички граждани, които отговарят на условията, каза още кметът. Има почасови грижи, закупи се автомобил за осугуряване на мобилността на услугата. Вложени са около 400 000 лв. за тази услуга. 

 

Извършен е ремонт на сградата на общинска администрация - сменена е дограмата, съкратен е разходът на еленергия и газ.  "Изградихме нова спортна зала в село Тополово, със средства -840 000 лв. от бюджета на министерството на младжета и спорта (ММС), с министър Кралев. Изградиха се доста зони за отдих - село Новаково, парка в село Тополово, кът за отдих в село Избегли, шанги залата в Асеновград - имаме олимпийски шампион, бронзови медалисти, тук този спорт е на особена почит. Залата не беше реновирана още от построяването й. Правим игрища за стрийт бол, за мини футбол., изброи кметът д-р Грудев.

 

Обнови се зона 5 в един от младите ни квартали - кв. Запад. Стойността е 1 235 000 лв., добави той. 

 

Цялостен ремонт на читалище "Родолюбие"
Ремонтът е към края си. Бяхме одобрени от Оперативна програма за региони в растеж. Обновена е залата, изцяло е реновирана сцената, цялото осветление, отопление, инсталации. Цялото озвучаване е съвсем ново, предстои откриване на сградата. Имаме нужда и от киносалон, така че с изграждането му в читалището тази нужда ще бъде запълнена. 

 

Нова детска градина
Строи се съвременна детска градина за 136 деца, с басейни и всичко необходимо. Бяхме одобрени от държавата за 3 мн. лева. След постряването й няма да имаме недостиг на места, подчерта кметът на Асеновград.

 

Център за обслужване на хора със специфични нужди
Стойността на проекта е за 999 000 лева, центърът е за 30 места, с полудневни и почасови услуги.  

 

Реновиране на централното градско пространство
Първият етап вече е завършен. Вторият етап е в посока към читалището. 

 

Изграждане на сепарираща и компостираща инсталация
В изграденото депо за твърди битови отпадъци депонират няколко общини, в него ние имаме мажоритарен дял, земята е наша, каа д-р Грудев. Идеята е след обработката на отпадъците да се усвояват ценните материали чрез новата сепарираща инсталация и върнати като суровини в промишлеността. Биологичните отпадъци ще влизат в компостиращата инсталация и след получаването на компост ще се дава за селското стопанство. 

 

Подмяна на уличното осветление
1747 улични лампи са подменени с LED такива, съобщи кметът на Асеновград. През различните часови зони интензитетът на уличното осветление ще бъде в различни степени, съобразно активността на гражданите. Ние бяхме една от общините, които не въведоха режим на тока след ковид пандемията и започването на войната на Русия в Украйна. Нашите улични лампи светеха, не допуснахме спирането на уличното осветление, припомни д-р Грудев.

 

Бяха реализирани и нови проекти по ПУУДОС - "Екокът в нашия двор" - детска градина "Дружба", изграждане на зона за отдих в "Патриарх Евтимово", каза на пресконференция д-р Грудев.  

 

Бяха реновирани много улици и тротоари . ул. "Речна", ул. "Баба Тонка", ул. "Хр. Смирненски", с. Добростан ул. "Гонда вода", с. Леново ул. "Белите брези", с. Тополово ул. "Кири и Методий", с. Червен ул. "Г. Бенковски", с. Стоево ул. "Еделвайс", ул. "Миньор" в Асеновград, ул. "Сини връх", кв 152 в Асеновград, с. Нареченски бани ул. "Люти дол" и много други, изброи кметът на Асеновград.  


Разкрити са 4 нови социални услуги, като държавно делегирани дейности, заяви д-р Грудев и описа подробности около тях. Други услуги, които предлага общината е Център за обществена подкрепа, Дневен център за деца, Дневен център за социална рехабилитация, Център за настаняване от семеен тип за деца с умствена изостаналост, механизъм за лична помощ. Изцяло от общинския бюджет се финансират още 2 услуги. 

 

Искам да пожелая на всички съграждани здраве, дълъг и спокоен живот, в добра обстановка, за което грижа има и община Асеновград, завърши д-р Христо Грудев. 

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени