Обобщено за работата на МИГ "Куклен - Асеновград" през мандата

Над 1,5 млн. лв. са инвестираните средства, чрез процедури на МИГ "Куклен - Асеновград", разкриха се и много нови работни места

МИГ "Куклен-Асеновград"
МИГ "Куклен-Асеновград" Източник: Община Асеновград

Местна инициативна група (МИГ) "Куклен - Асеновград", чрез Председателя на Управителния съвет – зам.-кметът на община Асеновград инж. Петър Петров – подписа десетки договори по различни процедури за прием на проектни предложения през мандат 2019 г. – 2023 г.

 

Средствата са осигурени чрез оперативните програми, които участват във финансирането на Стратегията за водено от общностите местно развитие на сдружението. А именно: Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" и водещият фонд Оперативна програма "Развитие на селските райони". Подкрепените инвестиционни намерения, с общ размер над 1,5 млн. лв. са за проектни предложения на фирми и организации на територията на община Асеновград, с което се дофинансира местното производство и са разкрити нови работни места.

  1. По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), чрез сключени договори по мярка "Добри и безопасни условия на труд", на територията на община Асеновград е предоставена безвъзмездна финансова помощ в размер на 321 174,70 лв. Основните цели на проектните предложения по тази мярка са за подобряване на работната среда и условията на труд в местните фирми.
  2. По Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), чрез мярка "Подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия от територията на МИГ "Куклен - Асеновград", са привлечени в предприятията на територията на община Асеновград общо 1 324 576, 48 лв. С изпълнението на договорите се постигна подобряване на производствения капацитет и повишаване на конкурентоспособността на бенефициентите. Фирмите подкрепиха потенциала си за устойчиво развитие, оптимизиране на производствените процеси, внедряване на високотехнологично оборудване и допълнителни възможности за разкриване на нови работни места.
  3. По Оперативна програма "Програма за развитие на селските райони" (ОППРСР):
  • по Мярка 7.2. "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктура", община Асеновград подаде 2 проектни предложения за ремонт и рехабилитация на 6 сгради на читалища в малките населени места. Включените културни здания са на територията на асеновградски села: НЧ "Н. Й. Вапцаров - 1894 г." (с. Тополово), НЧ "Христо Ботев - 1926 г." (с. Червен), НЧ "Просвета - 1918 г." (с. Нови извор), НЧ "Христо Ботев – 1945 г.” (с. Нареченски бани); НЧ "Христо Ботев – 1919 г.” (с. Избеглии) и НЧ "Никола Й. Вапцаров – 1936 г.” (с. Боянци). Общата стойност на проектните предложения е в размер на 638 664,87 лв. Основната цел на инвестициите е модернизиране на културната инфраструктура в община Асеновград и създаване на условия за развитие на читалищната дейност в района. Към момента тези проектни предложения са получили одобрение, от страна на МИГ "Куклен - Асеновград", а Държавен фонд "Земеделие" финализира подготовката на административните договори, след което ще стартират и фактическите ремонтни дейности;
  • по Мярка 4.1. "Инвестиции в земеделски стопанства", общата стойност на финансовата помощ за кандидати от територията на община Асеновград възлиза на 357 367,92 лв. Реализирани са дейности, свързани със закупуване на земеделска техника и изграждане на селскостопанска постройка;
  • по Мярка 7.5 "Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа информация и малка по мащаб туристическа инфраструктура", са привлечени 126 215 лв. Целта е повишаване на туристическия поток към общините Асеновград и Куклен, чрез изграждане на електронна туристическа информационна система.
  1. Проектни предложения, одобрени от МИГ – в процес на одобрение на Държавен фонд (ДФ) "Земеделие" по ОППРСР:
  • по Мярка 6.4. "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности" – очаква се да бъдат финансирани проекти за закупуване на технологично оборудване за производствен цех; въвеждане на нови технологии; закупуване на оборудване на автосервиз; доставка на машини за оборудване на цех за текстилни изделия – обща стойност 904 941,43 лв.
  1. Проектни предложения, които са в процес на одобрение от МИГ по ОППРСР по Мярка 6.4. "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности". Такива са идеите за закупуване на специализиран софтуер за управление, оптимизация и анализ на данни на online магазини, както и компютърно оборудване; изграждане на промишлена сграда за производство AL и PVC изделия; закупуване на строителна техника; закупуване на иновативна техника за ДДД обработка; инвестиции в неземеделски дейности и откриване на нови работни места; закупуване на ново технологично специализирано оборудване за производствен цех; подобряване на производствения капацитет, чрез внедряване на нови, високоефективни и екологични машини в производството. Финансите, които ще бъдат инвестирани, са на обща стойност 1 904 893,69 лв.

 

*Присъединени са и допълнителни средства към Стратегията на МИГ "Куклен - Асеновград", чрез подписване на допълнително споразумение с управляващите органи по ОППРСР – общо допълнителни средства: 799 000 лв.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени