Откриха мобилна ваксинационна кампания и Общински имунизационен център в Пловдив

Двата екипа от общинския ваксинационен център Пловдив отпътуваха днес към първите си пациенти

Кметът Здравко Димитров откри днес мобилната ваксинационна кампания в Пловдив
Кметът Здравко Димитров откри днес мобилната ваксинационна кампания в Пловдив Източник: Община Пловдив

Кметът Здравко Димитров откри днес мобилната ваксинационна кампания в Пловдив и региона, съобщават от общинската администрация. Двата екипа от общинския ваксинационен център Пловдив отпътуваха днес към първите си пациенти. Единият екип ще извършва масови ваксинации в предприятията, в това число държавни и общински. Приоритетно ще ваксинират възрастни или трудно подвижни хора. Вторият екип поема за региона, където има отдалечени населени места и жителите им изпитват затруднения да стигнат до имунизационни кабинети.


"Автомобилите с цялото им оборудване са дарение, а средствата за тяхната дейност се осигуряват от Община Пловдив", обясни кметът Здравко Димитров. По думите му Пловдив е солидарен с останалите общини в региона и затова негови екипи ще помагат за ваксинацията в малките населени места. Утре екип ще пътува за Община Карлово.

 

"Ние отиваме на крака при тези хора, някои от тях нямат семейни лекари и им се налага да пътуват до близките градове", обясни директорът на Дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов. Заявки за мобилните екипи има и от общините "Родопи", "Марица" и "Брезово". Мобилните екипи използват ваксината на "Астра Зенека", но очакват доставка и от тази на "Пфайзер". Всеки един подвижен кабинет може да ваксинира на ден до 200 души.

 


Днес беше открит официално и Общинският имунизационен център, който се помещава във Второ ДКЦ.


"Работим практически от месец и на ден при нас се ваксинират 80 души", обясни управителят на Второ ДКЦ д-р Валентина Костуркова. Работното време е всеки делничен ден от 10 до 15 часа по график на записалите се през онлайн платформата. Центърът ще действа и като буфер като поема натоварването, което не е по възможностите на общинските имунизационни кабинети и семейните лекари в Пловдив. Това ще става със записване по телефона за втора игла в часовете от 8 до 17. Ръководителят на центъра д-р Валентина Костуркова добави, че са осигурени  два екипа за работа и лекар, който консултира пациентите с нужда от допълнителна лекарска помощ. Центърът има два кабинета, регистратура и стая за отдих за проследяване на пациентите 15 минути след ваксиниране.

Още от "Пловдив"

Последни новини

Най-четени