Отличиха Община Пловдив в конкурс на БАИТ в категория "Образование"

До сега общината е инвестирала над 1.2 млн. в оборудване и специализирани кабинети, компютри и проектори

Младежката награда идва при Радостин Чолаков от МГ "Акад. Кирил Попов"
Младежката награда идва при Радостин Чолаков от МГ "Акад. Кирил Попов" Източник: Община Пловдив

Община Пловдив е отличена за това, че осигурява качествено и достъпно образование и играе проактивна роля в модернизацията на учебния процес, съобщиха от местната администрация. Общината кандидатства със своята програма "Дигитализацията на учебния процес в общинските училища в Пловдив" и е сред тримата финалисти в категорията "Образование" в конкурса за престижните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2020 г. Младежката награда идва при Радостин Чолаков от МГ "Акад. Кирил Попов". Неговият проект "АзБуки.ML" има за цел  да направи използването на machine learning технологиите за обработка на естествен език лесно, достъпно и широко използвано в българската ИТ индустрия. За наградите БАИТ се състезаваха общо 93 проекта в 7 категории, а финалистите бяха обявени вчера.


"Признанието от БАИТ е голяма чест и подкрепа за нас и най-вече за българските учители, които дори и във време на пандемия и затворени училища продължиха да работят усърдно, да използват иновации и да подобряват българското образование", коментира ресорният зам.-кметът Стефан Стоянов. Той припомни, че Община Пловдив е лидер в България в прилагането на дистанционно обучение и облачни технологии с 35 465 активни профила на ученици и учители в платформите G-suite for education и Microsoft 356 и с 9000 активни виртуални класни стаи. 38 училища имат повече от една виртуална класна стая за всяка паралелка. 94% от учениците над 5-ти клас са с активни профили в системите и това е най-високият процент за страната. 


"По време на извънредното положение и епидемичната обстановка заради COVID-19 стана ясно, че Община Пловдив се справи изключително добре, защото повече от три години ние работим за дигитализацията на образованието в града", допълни още Стоянов. Общинските училища могат да се похвалят и с 240 сертифицирани Гугъл учители и с най-силната в страната учителска организация за въвеждане на технологии GEG Plovdiv (Google Educator Group ). Това е първата официално призната от Google независима общност на обучителите в България, създадена от учители за учители, които заедно търсят нови начини за организиране на учебния процес чрез технологиите.


От 2016 година до момента администрацията на Община Пловдив целенасочено инвестира във въвеждането на облачни технологии в общинските училища и оборудване. Още през 2019 г. всичките 52 общински училища имаха активирани облачни платформи на технологичните компании Google и Microsoft, които са предназначени за образование. До сега общината е инвестирала над 1.2 млн. в оборудване и специализирани кабинети, компютри и проектори. Има обучени над 1000 преподаватели.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени