Пловдив с поредица от събития в Деня на чистия въздух

Мотото на тазгодишното издание е "Здравословен въздух, здрава планета"

Днес, 7 септември е Международния ден на чистия въздух за синьо небе на ООН
Днес, 7 септември е Международния ден на чистия въздух за синьо небе на ООН Източник: Zonanews

7 септември е Международния ден на чистия въздух за синьо небе на ООН. Мотото на тазгодишното издание е "Здравословен въздух, здрава планета". За първи път празникът се отбелязва през 2020 година с цел да се повиши обществената осведоменост относно действията за подобряване на качеството на въздуха. Тази година Община Пловдив ще отбележи Деня на въздуха за първи път като за целта са предвидени редица събития от Дирекция "Екология и управление на отпадъците" от информационен, образователен и контролен характер, информират от общинската администрация.


На 07.09.21 г. (вторник) гражданите ще могат да посетят пункта АИС "Каменица" за мониторинг качеството на атмосферния въздух. Там на място ще могат да видят как работи автоматичната измервателна станция, да проследят данните за състоянието на въздуха в реално време, както и да разговарят със специалисти. Пунктът ще бъде отворен за посетители между 10:00 – 12:30 ч. Посещенията се организират със съдействието на МОСВ, РИОСВ – Пловдив и Регионална лаборатория Пловдив – ИАОС.


В същия ден Община Пловдив и сдружение "БГ бъди активен" организират пленер за деца, в който малки художници ще демонстрират как изглежда чистият въздух през техните очи. Заниманието ще се проведе на Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина между 10:00 – 12:00 ч. под мотото "За чистия въздух в приказка". Организаторите ще осигурят стативи, платна за рисуване, флумастери и тебешири за всички малчугани.


В Международния ден на чистия въздух Община Пловдив и Пловдивският общински инспекторат (ПОИ) приоритетно, в допълнение към установения график, ще извършват и проверки на всички дейности, които биха могли да нарушат качеството на въздуха в града. В това число са строителни дейности, изгаряне на отпадъци и др.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени