Работниците от ВМЗ-Сопот излизат на простест

Те са недоволни от смяната на борда на директорите

Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ-Сопот)
Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ-Сопот) Източник: Zonanews

Работниците от ВМЗ-Сопот ще излязат на протест на 8 юни пред портала на оръжейницата. Причината за недоволството им е смяната на борда на директорите, съобщава БГНЕС. Ръководствата на двете профсъюзни организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за среща с министъра на икономиката и индустрия Корнелия Нинова, но такава не се е състояла на този етап.

 

Двете профсъюзни организации посочват, че над 3500-те работници и служители на ВМЗ-Сопот са притеснени за бъдещето на дружеството, както и за работните места и заплатите си, защото с предишния мениджърски екип – част от който е назначен от Нинова, са били проведени преговори за увеличение от 1 юни 2022 г. на възнагражденията на всеки работник.

 

Предвидено е индивидуалният щат на всеки един работник, специалист и служител да се повиши с 200 лв. Всеки един работещ в дружеството пък трябва да получава и 200 лв. месечно под формата на ваучер за храна, което да се включи в колективния трудов договор.

 

Синдикалните организации настояват Корнелия Нинова, с личното си участие на територията на дружеството и мениджърския му екип, да гарантират пред колектива, че тези искания на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще се изпълнят.

 

"Синдикалните организации настояват в спешен порядък тези действия да се случат и всеки един работещ във ВМЗ-Сопот ЕАД да получи индивидуалната си заповед за повишаване на доходите му. По този начин няма да има ескалация на социалното напрежение в дружеството и синдикални действия. Спокойствието в колектива ще създаде увереност и в клиентите на ВМЗ-Сопот ЕАД, с което ще се гарантира спазването на трайните работни места", казват синдикатите, чийто протест ще се проведе по обяд пред портала на оръжейницата в Сопот на 8 юни.

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени