Спасителят на богоявленския кръст в Асеновград е 32-годишен местен жител

Кметът на общината д-р Христо Грудев награди младия мъж за смелостта му

Богоявление в Асеновград
Богоявление в Асеновград Източник: Община Асеновград

Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев награди Мартин Пеев, който "спаси" богоявленския кръст от студените води на река Чая. Градоначалникът поздрави лично младия спасител и му връчи 10 литра червено вино и парична сума в размер на 200 лева.

 

"С мъжка сила и с божията помощ Мартин представи всички наши съграждани в този ритуал днес, на Йордановден. Нека да благодарим на него, на Дядо Сионий, на отец Йордан и на всички свещеници, които измолиха Божията подкрепа за всички нас за цялата година, до следващия Йордановден", посочи кметът от трибуната, специално изградена за празника в коритото на реката.

 

Д-р Грудев отправи послание и към празнуващите асеновградчани: "Честито Богоявление! Светъл ден. Божи ден. Йордановден е един от най-големите християнски празници, който е символ на единството и вярата. Нека се надяваме на мир и добруване, нека вярата ни обединява! На всички именици искам да поднеса своите искрени пожелания преди всичко за крепко здраве. Нека дните Ви бъдат изпълнени с благодат, почитайте името си и носете навсякъде със себе си светлината му и я множете!".

 

Богоявление в Асеновград
Богоявление в Асеновград Източник: Община Асеновград

Празникът в Асеновград започна със света литургия в храм "Свети Николай Чудотворец", откъдето тръгна и литийното шествие. То премина през основни асеновградски улици и през центъра на града.

 

Стотици местни жители и гости на Асеновград шестваха обединени от медените звуци на родопските гайди. Всички заедно достигнаха до магичното място, в което бе спасен Божият символ. Там бе извършен водосвет за здраве, а в ритуала се включиха 56 смели мъже.

 

Богоявление в Асеновград
Богоявление в Асеновград Източник: Община Асеновград

32-годишният Мартин Пеев спасява кръста за пети път. Сред участниците символично бе и Желязко – на 1 година и 10 месеца. Той е присъствал на ритуала и през миналата година. Родителите му са решили ежегодно да го водят на Йордановден и редом до големите мъже, Желязко също да потопи крачетата си за здраве в реката.

 

Тържественото честване на Богоявление продължи с освещаване бойните знамена на 4-ти Артилерийски полк и празничен концерт от фолклорна музика. Пред сцената на обновения площад "Академик Николай Хайтов" се изви празнично право хоро.

 

Български трибагреник, българско знаме
Български трибагреник, българско знаме Източник: Zonanews

 

Още от "Пловдив"

Борисов в Пловдив: Само за външния министър ви диктуват да питате. Другите теми не ви ли интересуват? Може ли майката на

Вие, услужливите медии, направихте мечешка услуга на "Партията на Промяната". Те ги държаха с цялата им безотговорност, арогантност, некомпетентност, подчерта Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени