Стотици сведоха глави пред лика на Левски в Мулдавския манастир

Походът до Обителта, разположена високо край Асеновград, събра малки и големи

Стотици сведоха глави пред лика на Левски в Мулдавския манастир
Стотици сведоха глави пред лика на Левски в Мулдавския манастир Източник: Община Асеновград

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, наред със стотици жители и гости на общината, се преклониха пред лика на Васил Левски. Градоначалникът участва в походът поклонение, провеждащ се ежегодно в памет на Апостола на българската свобода, до манастир "Св. Петка - Мулдавска".

 

Днес няма българин, който да не трепва, щом чуе името на Апостола
Днес няма българин, който да не трепва, щом чуе името на Апостола Източник: Община Асеновград

"Днес няма българин, който да не трепва, щом чуе името на Апостола! Но да го помним и славим не е достатъчно. Нужно е да прозрем заветите му и уроците, които историята ни дава за живота му. Нека отстояваме ценностите – християнски, общочовешки и морални. Да отстояваме правата си. Да бъдем единни. Така ще докажем, че сме достойни да го славим. Дължим го на децата на Асеновград!", посочи кметът д-р Христо Грудев.

 

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев
Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев Източник: Община Асеновград

151 години безсмъртие, отбелязаха всички миряни, пристигнали в Обителта, за да сведат глави пред най-великия. Пред паметната плоча на Дякона асеновградски свещеници отслужиха панихида. Възпитаници на ОУ "Ангел Кънчев" - Асеновград и на Неделно училище "Благонравие" при храм "Св. Атанасий" в града припомниха за живота на Апостола, за неговите подвизи и героизъм, за незабравимите му дела. И за това, че благодарение на Васил Левски днес живеем в свободна България. Възпоменанието завърши с поднасяне на венци и цветя пред лика на Дякона.

Още от "Пловдив"

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени