Закупиха се две нови машини за депото за отпадъци в Асеновград

Компакторът е финландско производство, а булдозерът - японско

Булдозер
Булдозер Източник: Zonanews

Депото за твърди битови отпадъци в Асеновград вече разполага с нови компактор и булдозер, които значително ще подобрят работата на предприятието. Старите машини вече бяха силно амортизирани и затова се наложи закупуването на други.

 

С новия булдозер ще се избутват строителните и битовите отпадъци. А компакторът, който е с тегло от 32 тона, ще ги раздробява и уплътнява. По този начин ще се постигне  необходимата плътност за предотвратяване от пожари, съгласно изискванията.


"Това депо беше построено в периода 2011 г. - 2013 г. Стартът на строежа му започна благодарение на съдействието на първото правителство на Бойко Борисов. Тогава държавата отпусна на община Асеновград около 4,5 млн лева, за да може да бъде изградено депо за твърди битови отпадъци, което да отговаря на всички изисквания. То се ползва, освен от община Асеновград - и от Първомай, Садово, Куклен и Лъки. Депото се поддържа в много добро технологично състояние, управлява се от общинско предприятие" подчерта кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев.

 

По Закона за обществените поръчки (ЗОП) тази година бяха закупени две чисто нови машини. Компакторът е финландско производство, а булдозерът - японско. Тези съвременни машини са с по-висок коефициент на полезно действие и дават възможност да се намали разходът на гориво и човешки труд. Старите ще бъдат обявени за продажба, с решение на Общинския съвет в Асеновград. Ако съветниците се съгласят, двете машини ще бъдат продадени, а със средствата ще бъдат закупени и други такива, които да облекчат работата на депото", уточни пред медии кметът.

Още от "Пловдив"

Одобрена е Концепцията за интегрирана териториална инвестиция на Община Карлово

Тя е насочена към активизиране на икономическата активност и устойчивото интегрирано развитие на четири съседни общини в два региона за планиране - Карлово, Хисаря, Брезово и Троян

Прочетете повече прочетете повече

МОН и община Карлово ще работят за по-тясна връзка на бизнеса с образованието

Кметът Емил Кабаиванов посочи, че големите машиностроителни предприятия в региона имат голяма необходимост от кадри и местният бизнес е готов да съдейства за подпомагане на обучението

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени