Стартира дигитализация на културни цености от историческото наследство на Шумен

Проектът е финансиран по програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" и е на стойност 684 211,37 лева

Шумен
Шумен Източник: Zonanews
Община Шумен започва реализацията на проект "Създаване и представяне на дигитално достъпно културно наследство на община Шумен". Проектът е финансиран по програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2021 г. и е на стойност 684 211,37 лв. Това съобщи на брифинг днес заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.
 
"Целта на проекта е да се вдъхне нов живот на културното наследство и да се даде възможност на повече хора да се запознаят с обекти, които се намират на физически отдалечени места или не са изложени пред широката публика. Изключително ценно е, че ще бъде създадена "дигитална лаборатория" със съвременна материално-техническа база, която ще е и мобилна. Ще се разработят цялостни програми за дигитализация на движимото културно наследство на община Шумен и региона, което ще ни даде възможност да продължим тази дейност и в бъдеще", каза Найдиен Косев.
 
"Предвидено е дигитализиране на 30 000 обекта от различни културни институции и създаване на отворена онлайн платформа за споделяне в интернет пространството. Със средства по проекта ще бъде закупен скенер със специализиран софтуер за книги, както и за обработката на старопечатни издания и ще бъде модернизирано съществуващото дигитално студио в РБ "Стилиян Чилингиров", обясни ръководителят на проекта и директор на библиотеката Росица Добрева.
 
"За Регионалния исторически музей, който разполага с голяма колекция от движимо материално културно наследство, ще бъде осигурен 3D лазерен скенер. С него ще се дигиталилизират музейни предмети и ще бъдат създадени триизмерни модели на обектите, които впоследствие могат да се използват за представяне на добавена и виртуална реалност", уточни координаторът по проекта Павлинка Дякова и председател на НЧ "Просвета – 1908" в село Мадара. 
 
По думите на директора на РИМ Даниел Руменов предстои да бъде прецизиран списъкът измежду 14 000 артефакти от музея, които да бъдат включени в работата по проекта. Предвидено е да бъдат закупени компютри от висок клас, професионална снимачна техника и сторидж системи за съхранение на голям обем от цифрова информация както за библиотеката, така и за музея, към който ще бъде изградена специализираната мобилна "дигитална лаборатория". Фотографско оборудване и осветителни тела за качествено заснемане на колекциите от картини, пластики и миниатюри ще бъде предоставено и на Художествената галерия "Елена Карамихайлова".
 
"Важна част от дейностите по проекта е провеждането на обучение за работа с модерното оборудване, практическото използване на професионалната техника, както и за подготовката, създаването и администрирането на метаданните с информация за дигитализираните артефакти", съобщи още Павлинка Дякова.
 
Резултатът от работата на експертите по интеграция на дигитализираното съдържание с образователни програми ще бъде представен в дигитална изложба съвместно с ШУ "Епископ Константин Преславски" като партньор на общината по проекта. По думите на доц. д-р Росица Давидова целта на тази изложба е да представи и обоснове връзката между дигитализираното съдържание и потребностите на учебния процес. Ще се даде възможност за привличане на публика и осигуряване на достъп за използване на дигиталното съдържание от широката общественост, творческите индустрии, образованието, научните среди за обмен на знания, умения и интеграция с образователни програми за целите на учебния процес.
 
Елена Димчева, мл. експерт по проекти, програми и интеграционни политики в Община Шумен, представи и другия партньор по проекта. Това е организацията Capital Youth Association от Лихтенщайн, която ще сподели добри практики, технически и експертен ресурс и ще съдейства за популяризиране на дигиталното съдържание, включително и сред младите хора, в социалните мрежи и интернет.
 
Програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" се финансира в резултат на подписания Меморандум за разбирателство по изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

Още от "Шумен"

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с кметове на общини в област Шумен и ръководители на културни институти

Министерството на културата иска да бъде по-близо до проблемите на всяка област в страната по отношение на културата, подчерта министърът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени