Галя Захариева: Днес е ден да се поклоним пред подвига на нашите деди! Да почетем паметта на борците за свобода

Община Нова Загора отбеляза 145 години от освобождението си от османско иго

Галя Захариева: Днес е ден да се поклоним пред подвига на нашите деди! Да почетем паметта на борците за свобода`
Галя Захариева: Днес е ден да се поклоним пред подвига на нашите деди! Да почетем паметта на борците за свобода` Източник: Община Нова Загора
Община Нова Загора отбеляза 145 години от освобождението си от османско иго. Новозагорци съхранява паметта за опълченците и Предния отряд, командван от генерал Гурко, записал в историята първото освобождаване на града ни на 31 юли 1977 г. и за Първи Улановски полк, предвождан от полковник Василий Балк, довел окончателно свободата на 14 януари 1878 г. 
 
Кметът Галя Захариева се обърна към граждани и гости на града:
"Днес е ден да се поклоним пред подвига на нашите деди! Да почетем паметта на борците за свобода! Да кажем, че помним и учим наследниците си на техните завети!
Днес поставяме венци в памет на миналото, но и да не забравим, че основният ни дълг е да пазим Родината и да пазим свободата си.
Уважаеми новозагорци,
Всяко време има своите предизвикателства. Нашето изисква да отстояваме здравите морални ценности и свободата си. През последните години се научихме да искаме много и да даваме малко, да слушаме само себе си, да приемаме общото благо като временна кампания за добър имидж, да разчитаме, че друг ще свърши нашата работа и да разбираме свободата като свободия. Но въпреки всичко, дълбоко в себе си и във всеки важен момент, ние знаем и вървим по верния път, знаем колко сме силни, когато сме обединени, знаем как да пазим и отстояваме свободата си.
Ако това не беше така, отдавна нямаше да има венци пред паметниците ни, отдавна нямаше да се радваме на малките и големите герои, отдавна щяхме да престанем да се вълнуваме от проблемите и да подаваме ръка на приятел, съсед или напълно непознат. Примерите са много и те ме карат в ден като този да се гордея, че съм част от тази общност.
Свободата ни прави личности. Тя не позволява да бъдем забравени, така както не са забравени нашите предци! Да живее България!".
 
Панихида
Панихида Източник: Община Нова Загора
Галя Захариева - Днес е ден да се поклоним пред подвига на нашите деди! Да почетем паметта на борците за свобода
Галя Захариева - Днес е ден да се поклоним пред подвига на нашите деди! Да почетем паметта на борците за свобода Източник: Община Нова Загора


 
 

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени