Галя Захариева: Никой по-добре от нас не знае значението на Ботевото "Свобода или смърт юнашка!"

Днес също водим битка да опазим своята нация, да бъдем горд и свободен народ

3 март в Нова Загора
3 март в Нова Загора Източник: Община Нова Загора
Уважаеми новозагорци,
В днешния календар между свободната и чиста република на Левски и подписването на Сан Стефанския мирен договор са само няколко дни. В историческото ни минало това е безкористна саможертва, героизъм на знайни и незнайни велики българи, на вяра и пролята кръв, на епична революция, на съзидание и възстановяване на българската държава, според идеалите на Ботев, Левски, Каравелов, на Захари Стоянов, на опълченците, духовниците, учителите, интелигенцията, работниците, селяните, на нас българите! Това е отстояване на правото да бъдеш свободен, да говориш своя език и да отстояваш своята идентичност наравно с другите народи. 
 
Никой по-добре от нас не знае значението на Ботевото "Свобода или смърт юнашка!" Никой по-добре от самите нас не разбира гръмовния вик на "българи орловци", който се носи от Шипка и донася свободата, никой повече от нас не знае, че думите на Левски "да бъдем равни на другите европейски народи зависи от нашите собствени усилия" - са нашето бъдеще. Ние не се срамим, че сме българи, имаме род, история, минало, настояще и бъдеще. Ние знаем значението на онова "Народе?!" на Левски, защото то е част от нас, която ни кара да бъдем честни пред себе си, да отстояваме по-силно принципите си и да браним вярата си.
 
Днес е Денят на нашето Освобождение. Денят на свободата, но не онази от миналото, която буди сладки спомени за героични и славни времена. Днес, българи, честваме Денят на днешната си свобода, която браним и отстояваме с вяра, с чест и с мисъл за бъдните времена. Свободата не е даденост – този урок го носи всеки от нас в кръвта си, в която тече подвигът, саможертвата и мечтите на всеки наш революционер. Ние я отстояваме всеки ден, в който защитаваме своите права да живеем достойно, честно и с вяра, които предаваме на нашите деца.
 
Ние сме на Шипка, пред паметниците на нашите герои, не само да склоним глава пред техния подвиг, но да заявим, че няма да предадем нашите собствени идеали да бъдем свободни и равни. Днес също водим битка да опазим своята нация, да бъдем горд и свободен народ. Това е битката за нашите ценности, за заветите, които имаме от дедите ни, за обещанията, които сме дали на децата си. Всеки ден, в който избираме прогреса, знанието, развитието, правото да бъдеш българин - е ден на подвиг! Ден на свободата и волята да бъдеш свободен!
Честит национален празник, българи!

Галя Захариева, кмет на община Нова Загора
 
Честване на 3 март в Нова Загора
Честване на 3 март в Нова Загора Източник: Община Нова Загора

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени