Галя Захариева: Съединението е било исторически миг на съзрялата българска нация, краят на мрачна епоха и начало на ново развитие

Съединението е втъкано в нашата родова памет и няма значение какво ни поднасят бурите на последните години, ние като народ, винаги ще се борим за това да сме обединени

Галя Захариева
Галя Захариева
Днес отбелязваме една от най-великите и значими дати в нашия календар – 6 септември, Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Акт, който историците коментират като "политическа зрялост" на нашата държава. Преди 138 години това е било исторически миг на съзрялата българска нация, краят на мрачна епоха и начало на ново развитие.
 
През последните години тази паметна дата, като че ли, остана по-скоро само в националния ни календар или я разпознаваме като надпис над парламента. Днес обаче повече от всякога говорим за нуждата от това да бъдем обединени, да сме заедно при решаването на определени предизвикателства, да се събираме за дадени каузи, да вдигаме общ глас, когато искаме нещо да се промени, когато не сме съгласни.
 
Българският подвиг през 1885 г. - Съединението
Българският подвиг през 1885 г. - Съединението Източник: Община Нова Загора
Днес е ден, в който волята ни за обща реакция, за обща грижа, за повече държавност, за повече подкрепа е поставена отново на изпитание. Само на няколко километра от нас хора бедстват от разрушителната сила на природата. Изказвам съболезнования на близките на загиналите и съпричастност към всеки от пострадалите. Община Нова Загора е в готовност да окаже помощ.
 
Съединението е втъкано в нашата родова памет и няма значение какво ни поднасят бурите на последните години, ние като народ, винаги ще се борим за това да сме обединени, за това да не позволяваме земите ни, децата ни, домовете ни, общността ни да се разпиляват.
 
Времената са различни, често личното взима превес, често не се чуваме, често сме заети само със себе си, често сме ядосани на държавата, на политиците, на управниците. Имаме основание да бъдем такива, но опитът ни и от миналото, и от настоящето, показва, че само съединени можем да променяме, да вървим напред и да създаваме нови основи за бъдещето ни.
 
Днешният ден не е само историческо постижение, не е само ден на поклонение пред подвига на хилядите борци за единна България, а е ден, в който все повече разбираме, че Съединението са самите устои на нацията ни. Тези устои са здрави и това се вижда от малките и по-големи победи и каузи, в които ние всички заедно успяваме. Ние сме стъпили на тях, те са част от нас и това ще позволи всяко наше действие за развитие и просперитет на нашата Нова Загора, и на нашата България, да бъде ползотворно.
 
Галя Захариева, кмет на община Нова Загора
Да живее България!

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени