Изложба по повод 100 години от рождението на археолога Митьо Кънчев откри Историческият музей в Нова Загора

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева изказа уважението си към видния археолог и неговия принос

Изложба по повод 100 години от рождението на археолога Митьо Кънчев откри Историческият музей в Нова Загора
Изложба по повод 100 години от рождението на археолога Митьо Кънчев откри Историческият музей в Нова Загора Източник: Община Нова Загора

На 27 април 2023 г. от 11 часа беше открита изложба по повод 100-годишнината от рождението на видния новозагорски археолог Митьо Кънчев, организирана от Община Нова Загора и Исторически музей. Във фоайето на музея се събраха новозагорци, сред които беше и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева.

 

Присъстваха и наследници на историка – дъщеря му и синът му Татяна и Иван Кънчеви, негов внук и правнук. Директорът на Историческия музей Генчо Димитров представи изложените експонати и разказа факти от живота и дейността на Митьо Кънчев.

 

Роден през 1923 г. в Асеновец, той успява да постигне своята мечта да се развива в любимата за него среда на историята и да я превърне в своя професия. Въпреки превратностите на времената, в които израства и живее, Митьо Кънчев се дипломира през 1968 г. в СУ "Св. Климент Охридски" в специалност история, с профил "Археология".

 

Става директор на Исторически музей Нова Загора от 1960 г. до 1985 г., а до края на жизнения си път през 1991 г. остава свързан с него и работи като археолог. Участва в археологически експедиции на селищни могили край Езеро, Дядово и Караново. Автор е на над 30 публикации в чужди и наши издания. Носител е на орден "Кирил и Методий" – I степен.

 

Кметът на Нова Загора Галя Захариева
Кметът на Нова Загора Галя Захариева Източник: Община Нова Загора

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева изказа уважението си към видния археолог и неговия принос. "Радва ме фактът, че днес присъстват новозагорци от различни поколения. Така паметта ще пребъде во веки веков!", каза тя. Синът на Митьо Кънчев, Иван Кънчев, се обърна с благодарствени думи към г-жа Захариева и екипа на Историческия музей и изрази надеждата си, че неговият баща ще бъде запомнен "като харизматична личност, отдала живота си на музея в Нова Загора".

 

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени