Кметът Галя Захариева: Нова Загора е новото място за култура

Имаме всички предпоставки да бъдем устойчива и модерна община, в която качеството на живот е гарантиран

Галя Захариева
Галя Захариева

Интервю на кмета на Нова Загора Галя Захариева пред "24 часа"

Г-жо Захариева, измина една година от работата ви като кмет на община Нова Загора. Тръгнахте с идеи за сигурност, социален град, работеща икономика, достъпно здравеопазване, качествена среда за образование, ремонти на инфраструктурата. С какво успяхте за една година?

Една година е достатъчно време, за да се разбере, че кметската работа не е ремонт на инфраструктурата, че гражданите на една община имат правото на много повече от асфалт и плочки. Категорична съм, че вече е време изискването за съвременна инфраструктура, за ремонт да е толкова естествено, че изобщо да не се коментира. И да, знам, че още е рано за това идеално време. По много причини. Но смятам, че ние в Нова Загора имаме разбирането за модела на решение. И

ключът е в общественото съгласие, в това да се изслушваме, заедно да отстояваме правото си на качество на живот. Това е процес.

 

Започнахме с ремонта на улиците "Славянска", "Гоце Делчев", "Добруджанска" и продължението на ул. "Кънчо Чамов", част от "Ген. Скобелев", ул. "Петко Д. Петков" и ул. "Велико Търново". По тях вече са засадени дръвчета. Приключена е работата по улиците "Освобождение", част от "Липа", "Цар Самуил", "Шипка" - до малката бензиностанция. Продължаваме работа по "Климент Охридски", част от "Поборническа", "Братя Миладинови", "Шипка" в участъка до парк "Мария Роза", който също е готов.

 

Предстои да бъде одобрен от приемателна комисия, но вече привлича гражданите. Работи се по ул. "Странджа", веднага след това започва ремонтът на ул. "Стефан Караджа" и съм поставила задача те да се приключат до края на септември.

Повече време ще отнеме рехабилитацията на "Сливница", а през есента влизаме в "Хаджи Димитър", където ремонтът се чака дълго време от живеещите. Възложени са над 30 обекта за текущи ремонти, като с приоритет са малките населени места. Общата инвестиция за тях е близо 650 000 лева.

 

През август предстои изграждането на детски и спортни площадки в селата Езеро, Сокол, Еленово и Стоил войвода. През цялото време всички процедури бяха отворени към града, коментирала съм с почти всички от живеещите в районите на ремонтите изискванията, забележките или промените. Често ми се е искало да намеря още по-добри работници, да има по-малко грешки, да връщам по-малко от свършената работа. Но компромиси не правя. Внимателно следя коментарите и сигналите, които идват при мен. И съм на терен.  Това е моята работа и искам да я върша възможно най-добре

Понякога има много дребни на пръв поглед неща, които дразнят или пречат на гражданите и за които не се изискват много усилия от наша страна. Опитвам се да ги променя. Като осигуряване достъпност на майките с колички по тротоари, която е ограничена от кошче за отпадъци.

 

Или във връзка с възникнал голям дебат за възпитанието на децата ни в социалните мрежи, които рушат вече построеното. Заедно с общността от живеещи, родители и институции и по мое настояване наложихме предвидените по закон мерки. Малките неща ни променят.

 

Липсата на национален бюджет на кои общински политики попречи да бъдат реализирани и какви са последиците за Нова Загора?

Трудно се работи без бюджет, но бих искала да се съсредоточим върху това, в което успяваме, защото всеки от нас вижда трудностите. Имаме нужда да знаем това, в което сме успешни, това, което ни променя, това, в което сме вложили усилия и има резултати. Скоро приключват и последните ремонти за тази година в общинската болница - обновени са още две отделения, завършва ремонтът на парното, има два нови апарата за хемодиализа, ще се опитаме да подменим част от леглата.

 

През август предстои реновацията на част от градския пазар. Търговците там поискаха някои промени и смятам, че можем да ги направим. Като община се опитвам да се включим във всички европейски и национални проекти, които могат да ни донесат повече развитие и перспективи. По Европейския социален фонд работим по програмата "Топъл обяд". Спечелихме "Укрепване на общинския капацитет" по програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 г.

 

Имаме сключен договор между Държавен фонд "Земеделие", Сдружение "Местна инициативна група - Нова Загора" и общината за безвъзмездна финансова помощ за благоустрояване на градския парк. Общият размер на проектното предложение е 325 149,26 лева. Срокът за изпълнение е 25 месеца от датата на подписване на договора. Към Министерството на регионалното развитие и благоустройство по Националния план за възстановяване и устойчивост сме подали 25 проекта по новата процедура за саниране на обща стойност 21 420 015,88 милиона лева.

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени