Кметът на Нова Загора: Бюджет`2024 ще даде по-високо качество на живот за всеки жител на нашата община

Основните акценти по дейностите в него са насочени към решения, които ще ни позволят да изградим дейности и проекти днес за следващите 5-10 години, уверява Галя Захариева

Община Нова Загора
Община Нова Загора Източник: Zonanews

Проектобюджетът за 2024 година е бюджет на устойчивите политики за община Нова Загора. Основните акценти по дейностите в него са насочени към решения, които ще ни позволят да изградим дейности и проекти днес за следващите 5-10 години. За мен това е правилният подход, който предлага дългосрочно развитие. Защото това означава по-високо качество на живот за всеки жител на нашата община. Това означава сигурен дом, стабилни доходи, високо образование, социална и здравна подкрепа, развита култура и спорт. Това написа в профила си във Фейсбук кметът на Нова Загора Галя Захариева.

 

Галя Захариева
Галя Захариева

И добавя:
"Представих финансирането на дейностите по пера на първото обществено обсъждане снощи в общината. Предстоят такива срещи и в селата. Общият бюджет е 53 228 954 лева и над половината от него са средства от държавния бюджет за издръжка и заплати на държавно гарантираните дейности в сектори като здравеопазването, образованието, социалната дейност и други.

 

Във всяка от дейностите, където имаме възможност ще дофинансираме със собствени приходи или със средства от спечелени от общината национални или европейски програми. ‼Новото е отделянето на ресурс за изработването на проектни предложения за различни обекти. Това е най-дългата и тежка процедура, но с привличането на експерти за създаване на проекти, ще можем бързо и ефективно да участваме във външни финансовите инструменти, без да се губи време. Например в Плана за възстановяване и устойчивост, чийто общ бюджет до 2027 година е от 724 млрд. лв.". 

 

В Нова Загора работят активно по завършване на ремонтите по улици`
В Нова Загора работят активно по завършване на ремонтите по улици` Източник: Община Нова Загора

Кметът на Нова Загора уверява, че всеки един от проектите ще бъде широко обсъждан, преди да бъде приет. "Един от тях ще е проект за ремонт на централната пешеходна зона в града, който е част от предложението ми за капиталовата програма за настоящата година, както и проектите за ремонт на къщата-музей "Петко Енев", читалищни сгради и други. Разходите за капиталовата програма са в общ размер от 6,2 млн. лева. Тук са включени: ремонтите на уличната инфраструктура, проектиране и основен ремонт на междублокови пространства между улица "Народни будители" и ул. "Христо Ботев и между ул. "Константин Фотинов" и "Петко Енев", ремонти и възстановяване на сградите на читалища и детски градини в селата. Продължаваме подкрепата за болницата "Св. Петка", осигуряваме регулирането на светофарните уредби, ще закупим нова техника за обновяването и поддържането на градския парк и т.н.", допълва Захариева.

 

В селата насочваме усилията си към ремонтите на компрометираната уличната мрежа и ВиК структурата, както и към възстановяване на обществените пространства и обекти. Само за текущи ремонти предвиденият бюджет е над 2,8 млн. лв. ✔Важен акцент е проектирането и ремонтът на пътя Млекарево-Пет могили, пише още тя.

Още от "Сливен"

Галя Захариева: На 3 март славим свободата и своето право да живеем независими

Васил Левски, Христо Ботев, Панаьот Волов, Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, знайните и незнайни опълченци, знайните и незнайни духовници и просветители, знайните и незнайни пазители на историята и словото са нашите национални светини

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени