Не е за вярване - съветник на Радев, разследван за шпионаж, иска по-категорична позиция по въпроса с войната в Украйна

Интерконекторът с Гърция трябва да бъде изграден по време на служебното правителство, настоява Илия Милушев

Илия Милушев
Илия Милушев Източник: Прессекретариат на Президента на Република България

Служебният кабинет трябва да се справи с рисковете, които стоят в момента пред страната, коментира пред журналисти в Смолян Илия Милушев, съветник на президента по сигурност и отбрана, предаде БТА. Според него основните рискове са свързани със спада в икономиката в резултат на редица фактори, един от които е и войната в Украйна, отразяваща се на всички европейски страни.

 

Другият обективен фактор е да продължи движението на страната в посока утвърждаване в евроатлантическите структури, защото по различните ресори подаваме различни сигнали и в Европа, и в НАТО, допълни Милушев. Той смята, че служебният кабинет би трябвало да заеме по-категорична позиция и по въпроса за войната в Украйна. В един момент въпросите няма да търпят двусмислени отговори и ще трябва да се вземе категорична позиция, това ще съвпадне вероятно в периода на служебното правителство, прогнозира президентският съветник.

 

Той присъства на тържествения концерт в Смолян, с който се откри Седмият летен лагер за деца с диабет на Асоциация "Докосни дъгата" и Първият национален гвардейски ученически лагер на Сдружение "Младежки гвардейски отряди".

 

Относно газовата криза, Илия Милушев посочи, че остава впечатлението, че "много години умишлено сме се пазили да не би случайно да се получат някакви алтернативи на доставките от Русия". Поради това виждаме какво се случва с тези забавяния, много време интерконекторът с Гърция не е изграден, допълни съветникът по сигурността. Според него това ще трябва да стане факт по време на служебния кабинет.

 

Илия Милушев смята, че е крайно време да се отиде на варианта на истинска диверсификация, а не само на думи. Относно азерския газ е добре, но до голяма степен това може да се окаже руска газ и отново да бъдем зависими от същия източник, коментира президентският съветник.

Още от "Смолян"

Последни новини

Най-четени