Разчистването на плаващото сметище в Своге ще отнеме дни

Започна разчистването на плаващото сметище в река Искър край Своге, след като преди два дни МС по личното настояване на премиера отпусна необходимите средства за това

Започна разчистването на плаващото сметище в р. Искър при Своге
Започна разчистването на плаващото сметище в р. Искър при Своге Източник: NOVA

Повече от 10 декара отпадъци бяха довлечени след обилните дъждове от река Искър при стената на централата. Прецедент обаче е размерът на плаващото сметище край Своге. 

„За първи път  се събира такова огромно  количество на площ от 12 декара“, казва зам.-кметът на община Своге Илия Богданов.
Той добави, че от ранните часове на деня е започнало разчистването на сметището.

"Тази картина, ако не се предприемат по-сериозни действия, може да се повтори при следващи порои. Вероятно е нужно да се подходи превантивно и да се поставят улавящи съоръжения. Не би могло да има грешка от страна на общината, сметището е от София", добави Илия Богданов.

Финансовата инжекция от страна на правителството в размер на 220 хиляди лева даде надежда на местната управа – че водите на река Искър ще бъдат почистени съвсем скоро, съобщава NOVA.

Часове след извънредното заседание на кабинета машините са на терен.  Разчистването ще отнеме няколко дни. С два камиона се извършват множество курсове за извозване на отпадъците - от пластмасови опаковки до дивани.

 

Още от "София-област"

Последни новини

Най-четени