ГЕРБ представя управленската си програма (НА ЖИВО)

Представянето се провежда във "Vivacom art hall Oborishte 5" на ул. "Оборище 5" в София

ПП ГЕРБ
ПП ГЕРБ Източник: Zonanews

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представя управленската програма на ГЕРБ-СДС. В представянето участва и екипът, разработил програмата. Представянето се провежда във "Vivacom art hall Oborishte 5" на ул. "Оборище 5" в София.

 

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: Скрийншот видео кадър

Събитието бе открито от заместник-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев. Дончев оглавява този екип и той разгърна основните цели на ГЕРБ, изразени в Управленската програма.

 

БВП ще го знаем в края на годината и невинаги напоследък съвпада с това, което пише в бюджета, каза Дончев, анализирайки икономическото състояние на страната.

 

"Изглежда, че България се е отказала от възможността за финансиране. Не допускайте политическо безвремие, не правете хаос. Ще си позволя да ви върна 15 или 20 г. назад. Годините преди влизането в ЕС основният фактор беше ниската цена на труда и ниските разходи. Исторически тоа, може би,е имало стойност. Благодарение на това българските предприятия се качиха на второ ниво. Да мислим за третото ниво – треотото ниво е тези, които произвеждат скъпи неща и услуги. Това трябва да ни е  целта. Имаме странен политически абсурд. Пазарът на труда е в топ 3 на темите. Ако поставяме фокус върху нещо, това е образованието”, добави още Томислав Дончев.

 

Не допускайте хаос и политическо безвремие, не правете експерименти, поне не извън лабораториите, посочи заместник-председателят на ГЕРБ.

 

Ако поставяме фокус върху нещо, то това е образованието. Трябва да направим така политиките, в сферата на образованието да не е обект на дребни политически спорове, изтъкна Дончев.

 

"Преди петнадесет-двадесет години нашата индустрия беше на първо ниво - изнасяхме стоки и услуги с ниска добавена стойност. Главно конкурентно преимущество ни бяха ниската цена на работната сила...Трябва да мислим за третото ниво - нивото на тези, които представят скъпи неща. Заради това следваме акцент върху образованието, капитала на, индустриалното развитие е гръбнакът на всяка една икономика. Продължаваме с драстична електронизация. Специален акцинт - каквото и да се случва, през следващите 10 години ние трябва да инвестираме ускорено във въоръжените сили. Това трябва да се случи с максимално участие на българската индустрия. Това означава и повече шансове върху българската икономика. Но най-големият акцент ни е върху образованието. Това подчерта Дончев. 

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев Източник: Скрийншот видео кадър

Той даде думата на Красимир Вълчев, бивш образователен министър и водач на листата на ГЕРБ-СДС в 27-ми МИР-Стара Загора. "Трябва да си дадем сметка какво пропуснахме да направим. Това са две неща - културата на запаметяване и възпроизвеждане на знания. Трябва да напраим нови учебни програми. Без да отрежем съдържание не можем да освободим време за съвременните техники на образоване. Трябва да направим тази трансформация, закъснели сме. задължително условие е да освободим време на учителите и учениците. 

Системата ни на оценяваме следва това - ако оценяваме наизустяване, учениците ще наизустяват. Трябва да променим системата. Изгарждаме коалиция за тази образователна реформа. Тази реформа изисква поне 5 години. Без тази коалиция има опасност да се провалим, заяви Вълчев. 

 

Деница Сачева продължи със социалната част от програмата. Тя обърна внимание на проблемите на пазара на труда и обясни, че тази тема следва образованието, защото трябва да има задълбочаване на връзката между образованието и пазара на труда. От ГЕРБ предлагат регулиране на приема в професионалното и висшето образование, преминаване към гъвкав класификатор на професиите, разработване на национални програми за кариерно ориентиране на учениците и др.

 

"Три години на безвремие, три години, в които корупцията стана най-висока, години, в които не обръщаме внимание на проучванията на БАН, че повечето от младите хора нямат проблем да работят без трудов договор", подчерта Сачева. 

 

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: Скрийншот видео кадър

"Ние трябва да говорим не само за това как да повишаваме доходите, а как да повишаваме покупателната способност...Имаме конкретна програма за повишаване на трудовата мобилност. Крайно време е да покажем и да кажем, че успехът не е просто въпрос на успех и измама, а е резултат на здрава работа. Нужна е повече модернизация на икономиката и дигитализация на образованието", добави тя. 

 

Икономически показатели в края на мандата
Икономически показатели в края на мандата Източник: Скрийншот видео кадър

Деница Николова обясни къде искаме да стигнем и къде трябва да бъде България. "Брутният вътрешен продукт ще достигне 120 млрд. евро, среднопокупателната способност на българите ще достигне 70 % от средноевропейската. Ще намаляваме регионалните различия. можем да го постигнем чрез ползите на икономическото ни развитие. Ще внедряваме иновации, ще разширяваме възможностите на ББР и Фонда на фондовете...Назад във времето често говорихме за взаимодействието на държавата и бизнеса. Ще го постигнем с ново законодателство в публично-частноот ни патньорство", очерта тя. 

 

Деница Николова
Деница Николова Източник: Скрийншот видео кадър

Програмата ни за дигитализацията е за това как ще се развива под егидата на ГЕРБ. Доворим за дигитална еволюция. Специално подчертавам, че става дума за еволюция, не за революция. Това заяви Владимир Темелков, зам.-кмет на община Пловдив. 

 

Владимир Темелков
Владимир Темелков Източник: Скрийншот видео кадър

 

 Първата стъпка е дигитален паспорт и дигитална самоличност. Тя ще отстъпи останалите 5 - дигитално гише, електронно връчване и заплащане на глоби, умно и справедливо сметосъбиране, електронни билети, насърчаване на дигитални инициативи и проекти, описа той. 

 

"Край на хартията...Ще акцентираме на "умните" градове. Важен е софтуерът, който анализира проблемите. Целият град е една голяма екосистема, която трябва да диша като един организъм, а не по отделни улици и булеварди...Интелигентното планиране на маршрутите...Изкуствен интелект във ВиК - откриване на течове и проблеми до сантиметър...Надграждане на системите за видеонаблюдение - съвместна абота със системите ан МВР. Това не е "Биг Брадър". Това ще ни помогне да спрем насилието и престъпността на пътя", продължи Темелков. 

 

Еволюция чрез дигитализация
Еволюция чрез дигитализация Източник: Скрийншот видео кадър

Деница Николова добави темата за дигитализацията в строителството. "По този начин можем да спестяваме време, стриктна проверка на строителната администрация и превенция на административната корупция", добави Николова. "Чрез дигитализация, инвестиции - всичко това е добре. Но без хора с квалификация и знания всичко това няма да има особен смисъл. Ще насочим усилия към стратегическите ни обекти - доизгражадането на АМ "Хемус", разкъсването на гордиевия възел около МА "Струма". Русе-Велико Търново ще се превърне във втори коридор север-юг. Ще доизградим тунели под Шипка и Петрохан.  Нов модел на пътно проддържане - програмата ни е да рехабилитираме по 2000 км годишно. Пътуването по разбитите пътище трябва да спре. Трябва да оформими интелигентна стратегия за водите", изреди Деница Николова. 

 

"Продължаваме програмата за саниране. Събуждаме я. Соларни инсталации - много по-достъпни и лесни за поставяне. Отваряме европейското инвестиране за тези системи. получаваме базисна кръгова икономика. Продължаваме политиките към декарбонизацията и нисковъглерадните икономики", добави Темелков. 

 

"През последните 3 десетилетия, на приливи и отливи, въпросът за съдебна и правосъдна реформа, бе непрекъснато обект на обсъждане. Много опити бяха направени в търсена на правилната формулата за постигане целите на правовата държава и демократичното, европейско общество, чрез осигуряване на бърз и справедлив процес, ръководен от компетентни и безпристрастни магистрати, което да осигури необходимото доверие от страна на гражданите в съдебната система". Това заяви Рая Назарян.

 

Рая Назарян
Рая Назарян Източник: Скрийншот видео кадър

"Съдебната власт е една от трите власти, които според Конституцията и законите, следва да бъдат независими една от друга. Но за разлика от изпълнителната и законодателната, които са мандатни и през период от време биват ревизирани чрез избори, съдебната власт е затворена система, в която действа принцип на несменяемост и са предвидени конституционни гаранции за пълна независимост от външно въздействие от какъвто и да било характер. Ето защо, проблемите, които се трупат в нея не могат да бъдат лесно решени. В последните години обаче, за цялото ни общество стана пределно ясно, че тези проблеми на съдебната власт не идват от изпълнителната и законодателната, а се коренят вътре в самата съдебна система и главно в начините за нейното кадрово обезпечаване. Затова, ние от ГЕРБ считаме, че трябва да бъдат променени правилата на устройствения закон на съдебната власт, за да бъде гарантирана безусловната безпристрастност и компетентност на магистратите, към които обществото да възвърне загубеното доверие, без да бъде накърнявана тяхната независимост. Защото липсата на доверие от страна на обществото в работата на съдебната система, всъщност представлява липса на усещане за справедливост", каза още тя.

 

"Отделно от това, за постигане на очакваната от обществото справедливост, се налага провеждането и на съществена правна реформа, която да осигури ефективност и сигурност в развитието на обществените отношения. В този смисъл, се налагат промени на процесуалните закони, които да гарантират бързината на процесите – наказателен и граждански, за да се осигури реално решаване на делата в разумни срокове. Налага се и приемане на нов Наказателния кодекс, предвид обстоятелството, че сега действащият е създаден в края на шейсетте години на миналия век в обществено-политически условия, принципно различни от настоящите", смята Назарян.

 

"Амбицията ни е в рамките на пълен управленски мандат да изчистим съдебната система от недобросъвестни и некомпетентни кадри, които се поддават на влияния от най-различен характер и по същество търгуват със съдбите на гражданите. Или казано по друг начин, ако магистратите са непробиваеми, няма да има хора като т.нар. "Мартин Нотариуса" и "Пепи Еврото", посочи още тя.

 

Бойко Борисов представя програмата на ГЕРБ
Бойко Борисов представя програмата на ГЕРБ Източник: Скрийншот видео кадър

Тук си говорят как си носят кеша, как ще финансират изборите, как ще купуват избори. Това е простъпка. Те бързо трябва да влязат в затвора. Много е спешен този наказателен кодекс, много. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с излезлите в "Афера" в понеделник записи на ПП.

 

"Като гледах хората на ГЕРБ, които представиха програмата и като слушам тези от ПП-ДБ, е, наистина моите са ярки личности. Това ми дава основание да не подкрепям повече чужди предложения за реформи, които ни доведоха и с Конституцията и с други неща до това, което става в момента.

 

"Благодарен съм за срещата, която имахме по-рано днес със синдикатите и работодателите. ГЕРБ продължаваме да вярваме, че една партия, която се явява на избори, трябва да каже на хората какво ще прави и с кой ще го прави.  Разбирам ги колегите от Кирил Петков. Винаги съм вярвал, че Кирил Петков е честен човек, а последните записи го показват. Много ми е интересно как подкрепящите ги медии ще интерпретират морала на тези, които реално купуват гласове. Става въпрос за милиони. Как ще ги интерпретирате? Какво ще говорите? Чак ми е жал за вас”, допълни Борисов.

 

"На 9 юни Европа ще стане също различна, хайде не, на 10-11 ще разберем. Светът е много сложен. Много е важно дали крайнодесните сили ще доминират. И ние в средата – ЕНП, ще имаме труден избори, добави Борисов.

 

"При нестабилност на ново правителство, наесен пак ще отидем на избори, разломът ще е тежък. Не е сложно, можем да се оправим, все още сме на ръба. Да, похарчени са много, грешни пари. Милиарди от плана за възстановяване са изгубени. И как може тези медии да се изкълчат и да кажат, че това е ново и е добро, и е промяна. Как това би могло да бъде простено. Абсурд. Да, старомодни сме, но искаме да кажем на българите, че има мисъл, която може би ще доведе до по-добър живот”, каза лидерът на ГЕРБ.

 

"Всички партии, които могат да застанат след това, съм готов да водя разговори с тях. Трябва да се мери колко има приход на глава на населението - по това да ни оценяват. След 9 юни трябва да се обединим върху развитието на страната. Правили сме го, можем да го направим пак. Зациклим ли отново - това, което част от колегите искат да го направят - наесен, зимата ще отидем пак на избори. При една нестабилност. Разломът ще е тежък и тогава нито със синдикатите, нито с работодателите ще има какво да говорим", предупреди лидерът на ГЕРБ.

"Все още сме на ръба. Похарчиха се много пари, грешни пари. Милиарди от ПВУ вече са безвъзвратно загубени", каза още той.

 

Той нарече предстоящото заседание на парламента днес "малоумие", защото се решавал "решен проблем". Лидерът на ГЕРБ заяви, че е готов на разговори с всички формации, които припознават приоритетите на ГЕРБ: "Всички партии, които могат да застанат зад това (програмата на ГЕРБ-СДС, бел. ред.) съм готов на разговор с тях. Ако трябва да мерят политиците в света, трябва да мерят колко приходи има на глава от населението".

 

Още от "София"

Столичният общински съвет се среща с лекари заради сливането на две болници в София

Предложението беше дадено от общинските съветници от ГЕРБ-СДС с аргументите, че капацитетът на Четвърта градска болница започва да намалява, намаляват и работещите кадри

Прочетете повече прочетете повече

Антон Хекимян към кмета Терзиев: Защо незаконните постройки на яз. "Искър" още не са съборени?

По думите му Васил Терзиев "много добре" е знаел, че от месец и половина тези сгради не се събарят и попита в тази връзка какъв контрол е прилагала Столична община

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени