Над 50 музея и галерии в София се включват в Европейската нощ на музеите

Тази година инициативата съвпада с Международния ден на музеите – 18 май, отбелязват от Министерството на културата

Археологически музей
Археологически музей Източник: Zonanews

Изложби, концерти, работилници, филми и екскурзоводски обиколки са сред събитията, които може да бъдат посетени в Европейската нощ на музеите. Тази година инициативата съвпада с Международния ден на музеите – 18 май, отбелязват от Министерството на културата.

 

В Европейската нощ на музеите ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход, отбелязват от екипа на министерството. Проверка на БТА показа, че в София списъкът с музеи и галерии, които участват в инициативата, включва над 50 обекта.

 

Музеите

Националният исторически музей (НИМ) организира "Музикална разходка във времето" с песни на български, френски, италиански, испански език в изпълнение на Надя Тончева (глас и пиано). В програмата са включени и тематични образователни ателиета, както и безплатни тематични беседи. За посетителите ще бъде достъпна постоянната експозиция на НИМ, както и изложбите "Дуранкулак. 50 години археологически проучвания" и "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023".

 

Национален исторически музей (НИМ)
Национален исторически музей (НИМ) Източник: Zonanews

Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в инициативата "Европейска нощ на музеите" с вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите.

В Националния музей "Земята и хората" специално за нощта на музеите е подготвен концерт на тръбен орган. Освен него, посетителите ще може да разгледат всички постоянни експозиции на НМ "Земята и хората", както и временните изложби – "Умни минерали за умни телефони", "Зелената приказка на камъка", ",В чудния свят на конкрециите" и "Нови постъпления 2023".

 

Национален военноисторически музей (НВИМ)
Национален военноисторически музей (НВИМ) Източник: Zonanews

Жителите и гостите на София може да посетят и Националния политехнически музей. В нощта на музеите отворени ще са постоянната експозиция и временните изложби "310 години пишеща машина" (визуална история), "Полифония и техника. Динамичен диалог" – художествена изложба на Вили Николов. Специално за инициативата "Европейска нощ на музеите" са предвидени две демонстрации "Физика в действие – практически експерименти, които вдъхновяват и образоват". От екипа на музея уточняват, че това събитие е с платен вход.

 

Посетителите на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките ще имат възможността да разгледат постоянната експозиция на музея и временната изложба "Българска археология 2023", представяща най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия археологически сезон.

 

Археологически музей
Археологически музей Източник: Zonanews

Изложбата "Само диви" на Антония Маринова – Crazy и откриване на ХХ Фестивал на изкуствата "Борис Христов", посветен на 110-годишнината от рождението на Борис Христов, са акценти в програмата на Националния музей "Борис Христов" в събота. Ще има и музикален маратон с млади таланти от Нов български университет. От екипа на музея уточняват, че входът е с живо цвете за градината на "Борис Христов".

С три експозиции участва Националният етнографски музей при БАН. Посетителите ще може да разгледат изложбите "130 години Народен музей", "Пътят до трапезата" и "Бежанци".

 

Националният природонаучен музей при БАН ще отвори за посетителите в събота постоянната си експозиция, представяща биологичното и минералогично разнообразие на Земята, както и единствените у нас проби от Луната и метеоритни находки от Марс. Гостите на НПМ-БАН ще може да разгледат също временната изложба Illustratorium II на Деница Пенева. Предвидено е и специално събитие – "Опрашителите, без които не можем". Ще има също образователни занимания за ученици с учените, "Научно кафене" за студенти и възрастни с учените от НПМ-БАН, както и събитието "Пътуващият кошер": любопитни срещи с медения свят на пчелите за най-малките". В него любителите пчелари Людмила Русимова и Милена Дойчева отворят техният пътуващ кошер, за да го разгледат посетителите отвътре и да надникнат в потайностите на пчелния свят.

 

Национален природонаучен музей
Национален природонаучен музей Източник: Zonanews

Екипът на Националния антропологичен музей при Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН е подготвил специална програма за Европейската нощ на музеите. Постоянната експозиция, както и гостуващата изложба "Богове, символи и древни знаци" – Регионален исторически музей – Враца, ще бъдат представени на публиката. Сред специалните събития е лекция на тема "Навременна профилактика. Чудният свят на паразитите" с лектори доц. д-р Вера Кольовска, Тодор Белев, проф. д-р Димитър Кадийски и дмн, проф. д-р Димитър Масларов. Ще има демонстрация на спортни клубове, антропологична работилница (подходяща за възрастовата група 7-18 години) и работилници.

 

Националният литературен музей взема участие в инициативата с експозициите си в къща музей "Иван Вазов" – София, къща музей "Пейо К. Яворов" – София, къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" – София, къща музей "Никола Й. Вапцаров" – София, и в къща музей "Емилиян Станев" – Велико Търново.

 

Регионалният исторически музей – София отбелязва Европейската нощ на музеите със специални събития, изложби, обиколки с екскурзовод. Отворени с вход свободен са постоянната експозиция в сградата на пл. "Бански" 1, Археологическото ниво на базиликата Света София, Комплекс "Антична Сердика" и Триъгълната кула на Сердика.

 

Регионален исторически музей-София
Регионален исторически музей-София Източник: Zonanews

Галериите

В Софийската градска художествена галерия посетителите ще може да видят изложбите "Дечко Узунов. Съзидания. 125 години от рождението" и "Като шепот (Поетично политическо). Изложба Съвременно изкуство". Във филиала на СГХГ – галерия "Васка Емануилова" посетителите ще може да разгледат постоянната експозиция скулптури Васка Емануилова, както и изложбата "Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите".

А в галерия-музей "Дечко Узунов" може да бъде разгледано ателието на Дечко Узунов. В програмата е и изложбата "Дечко Узунов. Светско монументално изкуство. 125 години от рождението на художника".

Националната галерия ще работи в Нощта на музеите. Посетителите може да посетят филиалите "Двореца", "Квадрат 500", "Музей за християнско изкуство", "Музей на изкуството от периода на социализма" и "Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство".

 

Софийска градска художествена галерия
Софийска градска художествена галерия Източник: Zonanews

В зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници посетителите ще видят "Петър Дочев (1934 – 2024) – живопис". В галерията на СБХ на ул. "Шипка 6" може да бъде посетена експозицията на Милко Божков.

 

Среща с художничката Надежда Георгиева и куратора Весела Ножарова ще се проведе в "Гьоте институт" – България. Те ще представят изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата".

 

Изложбата на Кирил Божков "Акварелни портрети" може да бъде разгледана в галерия "Академия" в събота вечерта.

 

Изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров, ще бъде представена в Европейската нощ на музеите в галерия Artmark. Експозицията включва над 50 селектирани живописни, акварелни творби, и илюстрации от частни колекции на художника.

 

Сред галериите в София, които ще се включат в Европейската нощ на музеите, са "Аросита", "Структура", "Харта", Swimming Pool, "Астри", "Синтезис".

 

Други събития

Френският институт в България ще отвори вратите на медиатеката между 16:00 и 20:00 ч., за да върне посетителите си в сърцето на XVIII в. с последната част на играта Just Dance 2024, в която ще накара посетителите да танцуват виртуално в замъка Версай. Входът е свободен с предварително записване. В зала "Славейков", по случай Олимпийските и параолимпийските игри в Париж, ще има вечер с анимационно кино, посветено на спорта, с късометражните филми "Атлетикус" и филма "Трио Белвил".

 

Предвидена е и атракционна ретролиния, организирана от сдружение "Градски транспорт и инфраструктура", съвместно със "Столичен автотранспорт" ЕАД и "Икарус" 260 и 250 България. Линията ще се обслужва от възстановените модели Mercedes-Benz O305G, Чавдар 130, Икарус 280 и Икарус 260 и ще свързва музеите в централната градска част с Национален политехнически музей, музей "Земята и хората" и Национален исторически музей.

 

Арт инсталация
Арт инсталация "Между миналото, което е на път да се случи и бъдещето което вече е било", разположена на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в центъра на София Източник: Zonanews

В Градската градина срещу Двореца (на площадката на бившия мавзолей) ще се проведе събитието "Мистерия на тракийския херос", организирано от академия "Орфика". "Този интерактивен спектакъл е по мотиви от древния тракийски епос, с вдъхновяващо послание от авторска музика, завладяваща хореография и танц", казват от академията.

 

Международният ден на музеите е честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото. Европейската нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата. Само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание, припомнят от Министерството на културата.

Още от "София"

ОИК в София отстрани кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски

В ОИК е постъпила и информация, че английско дружество на име "Клиника за медицински услуги – Бранчевски – Колев" OOД е учредено през февруари, като за директор е вписан Емил Валентинов Бранчевски

Прочетете повече прочетете повече

Популярната инфлуенсърка Йоана Йокко ще бъде водеща на детската конференция "Аз и сколиозата" на столичното Ларго тази с

В конференцията ще участват български здравни специалисти с утвърдени постижения в лечението и контрола на гръбначните деформации чрез кинезитерапия,  корсетолечение и хирургия

Прочетете повече прочетете повече

ВАС отсъди: Решението на Васил Терзиев за Попа и "Патриарха" е незаконно. Общината да върне старото движение в района!

Кметът на София защитаваше идеите на Борис Бонев за велоалеите, които струват на столичния бюджет за карето около НДК близо 1 млн. лева

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени