Сини общинари предлагат площад "Св. Александър Невски" да бъде прекръстен на "Св. Иван Рилски"

В доклада се посочва, че площадът е най-представителното публично пространство на столицата на България

Катедрала "Св. Александър Невски"
Катедрала "Св. Александър Невски" Източник: Zonanews

Общинските съветници Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков от "Синя София" внесоха доклад за преименуването на площад "Св. Александър Невски" с името пл. "Св. Иван Рилски".

 

В доклада се посочва, че площадът е най-представителното публично пространство на столицата на България, което обединява емблематични за града ни православни храмове, държавни и културни институции и мемориали. Предлагаме да бъде именувано на "Св. Иван Рилски", който е най-почитаният светец на българската земя и небесен покровител на българския народ, посочват вносителите на доклада.

 

Проф. Вили Лилков
Проф. Вили Лилков Източник: Zonanews

От "Синя София" обясниха, че тази година се навършват 555 години от пренасянето на мощите на Рилския светец от Търново в светата Риска обител. Близо два века след успението на Св. Иван Рилски мощите му са съхранявани в София, а шествията за поклонение пред тях тръгват от този площад. Към момента неговото име носи само една улица в София.

 

Друга причина, която общинските съветници от "Синя София" описват в доклада е, че по думите им дейността на Александър Невски не е свързана с България и София. Той е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество, по волята на владетеля на монголите Бату хан, заради лоялността си като васал на Златната орда, и поддържа васалните си отношения към династията на монголите до своята смърт, като гаранция за собствената си власт в страната.

 

Александър Невски, като победител в битките при река Нева и на Чудското езеро срещу католическите военни части на шведите и тевтонците, олицетворява руската идентичност, като борба на източното християнство срещу влиянието на западното християнство. Канонизиран е за светец от Руската православна църква през 1547 г., се посочва още в доклада на общинарите.

 

Докладът за преименуването, внесен от тримата съветници от Синя София
Докладът за преименуването, внесен от тримата съветници от Синя София Източник: Zonanews
Преименуване-Ал. Невски-Синя София
Преименуване-Ал. Невски-Синя София Източник: Zonanews

 

Още от "София"

ГЕРБ: Щастлив строител за по-малко от 3 месеца е успял да убеди кмета на "Демократична България", че той единствен в дър

ГЕРБ настояват за незабавно прекратяване на процедурата и пълна проверка на случая. Според тях става дума за харчене на средствата на софиянци

Прочетете повече прочетете повече

Фандъкова при регистрацията на листата в 24-ти МИР: Имаме млади и подготвени хора, надяваме се това да бъдат последните

Фандъкова подчерта, че ГЕРБ-СДС има най-реалистичната управленска програма, която гарантира просперитет основан на качествено образование

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени