И ЦИК отряза ДБ - остават без кандидат-депутатска листа в Стара Загора

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд

ЦИК
ЦИК Източник: Zonanews

"Демократична България" остава без кандидат-депутатска листа в Стара Загора. Причината е, че Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди днес  решението  на районната избирателна комисия (РИК) в града да откаже регистрацията на такава.

 

Водач на местната листа трябваше да бъде юристът Атанас Славов. Той беше депутат от криптокомунистическото формирование в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Казусът се появи заради демонстративно безхаберие относно документите на коалицията. Приносителите им Атанас Славов и Магдалена Овчарова ги занасят в РИК-Стара Загора в 16.15 часа на 12 октомври - малко пред крайния срок, който беше 17 часа на същия ден. От комисията отказват да приемат документите, тъй като не са били подписани собственоръчно от Христо Иванов и Атанас Атанасов – двамата представляващи ДБ, а вместо това е била поставена сигнатура, обозначаваща електронен подпис. Изборните чиновници са поискали от приносителите ръчно подписани документи. 

 

Такива са били получени след 17 часа от електронна поща на Надежда Йорданова – юрист на ДБ и кандидат-депутат. От коалицията са представили и флаш памет с качени документи. От РИК обаче отново им отказват – този път с мотива, че електронният адрес, от който пристигат документите, не е сред официалните посочените от коалицията. Накрая отсъждат, че ДБ няма валидно подписано предложение за регистрация и отказват такава. 

 

Случаят беше докладван в ЦИК от члена й Елка Стоянова, която подкрепи решението на РИК-Стара Загора. По думите й самата жалба потвърждава, че документите не са били подписани в оригинал. А дадените от РИК указания са били изпълнени след изтичането на крайния срок.

 

На аргументите на Стоянова се е противопоставил някогашният номенклатурчик на ЦК на ДКМС Цветозар Томов, който е в ЦИК от квотата на ляволибералите ДеБъ. Томов е започнал да коментира преписката по случая, но е прекъснат от Стоянова. "Не виждам причина да подлагаме на дебат, предполага се, че вече сте се запознали с документа", отрязва го тя. 

 

При проведеното гласуване мнозинството в ЦИК подкрепи решението, с което се отказва регистрацията на кандидатската листа на "Демократична България" в старозагорски избирателен район.

 

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Още от "Стара Загора"

ПП "Възраждане": Ивета Лазарова да се оттегли от председателския пост, за да не носи вреда на общинския съвет в Стара За

Поводът за исканата оставка е осъдителната присъда за купуване на гласове на Янко Янков, с когото Лазарова живее на съпружески начала

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени