Бойко Борисов: Асен Василев иска да ни отвлече вниманието с "бонус-донос" и облагане на бакшиша. И предлага бюджет със 7 млрд. лв. дупка! (ВИДЕО)

И утре при ротацията или ако те решат да си ходят, ние ще останем с дупка в бюджета 7 млрд.

Борисов във Велико Търново
Борисов във Велико Търново Източник: Скрийншот видео кадър

На национално съвещание днес във Велико Търново ГЕРБ ще решава дали да продължи с подкрепата си за управлението. В събота ще има национално съвещание във Велико Търново с всички избрани кметове на общини, областните ръководители на партията и парламентарната група. 

 

От сряда няколко дни подред парламентарната група и Изпълнителната комисия на партията анализираха изборните резултати от изминалия местен вот и как се изпълняват управленската и законодателната програма, зад които стоят политическите сили в т.нар. "сглобка" – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

 

Първо взеха думата кметовете на ГЕРБ, за да дадат своята оценка на натиска върху местната власт и "избирателното" разпределение на евростредства от финансовия министър Асен Василев към градовете, управлявани от ГЕРБ. 

 

Кметовете на Смолян Николай Мелемов, на Бургас Димитър Николов и Поморие - Иван Алексиев
Кметовете на Смолян Николай Мелемов, на Бургас Димитър Николов и Поморие - Иван Алексиев Източник: Скрийншот видео кадър

"Три години не се правеше нищо. Сега трябва да убедим нашите хора, че има смисъл да стоим в тази сглобка. Защото евроатлантическите неща ги свършихме - всичко, което трябваше да не може да мръдне България от евроатлантическата си ориентация е направено", заяви бившият премиер. 

 

"Ще искаме да бъде записано поименно - примерно за Монтана, кое ти е най-важното (обърна се Борисов към кмета на Монтана Златко Живков, бел. ред.)", добави той.

Той добави, че кметовете имат право да си вдигат данъците, колкото искат. "Защо ви е държавата, защо ви е парламента? ГЕРБ е казал - няма да се вдигат данъци, това сме казали ние. Който иска, може да си вдигне местните данъци, такси, каквото иска. Имате си принципали Общински съвети. Аз ГЕРБ няма да пусна в тази игра. Ние сме държали плоския данък толкова години, за да изсветлим бизнеса. Който кмет иска да си понася отговорността - но е честно да се каже преди изборите. Сега чувам - ще се вдигат с още 12 %. Едно загубено време в някакви спорове да останете с усещането, че нещо зависи от вас. Ама да лъжат и сега да кажат - все едно нашите кметове искат да вдигат данъците, няма да им го позволим", допълни лидерът на ГЕРБ. 


"Че ще има прецакване, ще има, че ще ни прецака Асен Василев - ще ни прецака. Реално ще се съберат от данъци 33 млрд. А за следващата са заложени 40 млрд. 7 млрд. ще се съберат тази година, а откъде ще дойдат? От надуване на приходната част, за да може Асен Василев да си ги харчи", допълни Борисов.

 

Според лидера на ГЕРБ Асен Василев тръгва по най-елементарнто нещо - бонус-донос, облагане на бакшиша. "Което е точно да ни отвлече вниманието и то ще отпадне утре. Но 7 млрд. раздут бюджет ще останат. И утре при ротацията или ако те решат да си ходят, ние ще останем с дупка в бюджета 7 млрд.", възмути се бившият министър-председател. 

 

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени