Врачанският митрополит Григорий отслужи архиерейски водосвет в Брусен

Бе осветена и новата църковна камбана, закупена със средства от дарители и доставена от Гърция

Врачанският митрополит Григорий отслужи архиерейски водосвет в Брусен
Врачанският митрополит Григорий отслужи архиерейски водосвет в Брусен Източник: Община Мездра

На големия християнски и народен празник Рождение на Св. Йоан Кръстител - 24 юни (Еньовден), Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий отслужи архиерейски водосвет в едноименния православен храм в мездренското село Брусен, който е съграден преди две десетилетия. В празничното богослужение взеха участие свещеници от Врачанската митрополия и енорийският свещеник на селото отец Пламен Кръстев.

 

Врачанският митрополит Григорий отслужи архиерейски водосвет
Врачанският митрополит Григорий отслужи архиерейски водосвет Източник: Община Мездра

Непосредствено преди водосвета деца от селото изнесоха тематичен рецитал. Сред дошлите да се черкуват бяха кметът на Брусен Георги Николов, един от неговите предшественици - Лило Каменов, кметският наместник на с. Царевец Маргарита Петкова, общински съветници, жители и гости на селото. Най-малкото християнче, доведено от майка си в храма, беше 9-месечната Полина Руменова.

 

В края на водосвета митрополит Григорий припомни житието на Св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен и отправи архипастирски благослов за телесно и духовно здраве на миряните.

 

Новата камбана в храма на село Брусен
Новата камбана в храма на село Брусен Източник: Община Мездра

По-сетне Негово Високопреосвещенство прочете молитва и освети новата църковна камбана, закупена със средства от дарители и доставена от Гърция. Накрая владиката благослови традиционния рибен курбан, осигурен от местното кметство.

 

Православният храм "Св. Йоан Кръстител" в с. Брусен, първият в историята на това селище, е построен през периода 2001-2002 г. по времето на кметуването на Лило Каменов. Първата копка за въздигането на храма е направена на 13 май 2001 г. - Неделя на Самарянката, а освещаването е извършено на 31 август 2002 г. - Полагане на честния пояс на Пресвета Богородица, от тогавашния Врачански митрополит Калиник.

 

Най-много средства - 60 хил. лв., за изграждането на храма дарява Лиляна Александрова-Дорст, наследничка на големия индустриалец и благодетел на Мездра Иван Балабанов (1887-1969), чрез упълномощения от нея Веселин Цолов. Сред останалите спомоществователи са фирмите "Балдор" ЕООД, "Крам Комплекс" ООД, "Надин" АД, "Хемус-М" АД, ЕТ "Лалови, Александра Светославова и др.

 

Строителството на църквата е извършено от "Ритлите 97" АД по проект на арх. Иван Велев. Зографисването на храма е дело на врачанските художници Силвия Равнополска, Емилия Върбанова и Димитър Генков, а първата черковна камбана дарява инж. Илия Цончев.

  

 

Още от "Враца"

8 учебни заведения се включиха в традиционната Панорама на образованието 2024 в Мездра

Ученици и учители от петте училища и от трите професионални гимназии представиха по атрактивен начин възможностите, които предлагат за обучение и за професионална подготовка техните училища

Прочетете повече прочетете повече

Община Мездра награди участниците в конкурса за великденска украса "Писан, шарен Великден"

25 детски градини, училища и читалища се включиха в конкурса, каза по време на награждаването Нели Минева, заместник-кмет "Социално развитие и хуманитарни дейности" в Община Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Заключителна пресконференция по Проект "Създаване на майчини центрове за подобрено включване на уязвими групи в община Б

Проектът е с бюджет 499 984.12 eвро (977 868.94 лв.) и е реализиран съвместно от Община Ботевград и Община Мездра през периода 18.04.2022 г. - 30.04.2024 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени