Дори след изгонването на 40 руски шпиони активността на руските тайни служби водят хибридна война срещу Германия

Обект на интереса на руските агенти много често стават членове на политически партии и депутати от Бундестага, също така учени и сътрудници на влиятелни неправителствени организации

Германският върешен министър Нанси Фезер
Германският върешен министър Нанси Фезер Източник: ZDF

Германската федерална служба за защита на конституцията е насочила вниманието на политиците и държавните служители към риска от подслушване от руските тайни служби, заяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер, съобщи германското издание "Bild".

 

Обект на интереса на руските агенти много често стават членове на политически партии и депутати от Бундестага, също така учени и сътрудници на влиятелни неправителствени организации.

Обект на засиления руски шпионски интерес е правителственият квартал. Според германското контраразузнаване "рискът от подслушване и опасността от неразрешено изтичане на данни са реални и не могат да бъдат подценявани".

 

Правителственият квартал се намира в центъра на Берлин. В него се намират сградите на Федералното канцлерство и Министерството на външните работи на Германия.

 

Фезер заяви, че Русия води "хибридна война" и затова Берлин е принуден да действа, за да се защити. "Ето защо изгонихме 40 души от руското посолство в Берлин, които подозирахме в сътрудничество с руските тайни служби", обясни тя.

 

Министърът на външните работи Аналена Бербок заяви, че те "работят всеки ден тук, в Германия, срещу нашата свобода, срещу сплотеността на нашето общество".

 

На покрива на руското посолство в Берлин е поставена широкополюсна диполна антена, която може да се използва за събиране на разузнавателна информация, разкри още изданието "Bild". Германското контраразузнаване водят наблюдениеето й вече няколко години. Заради тази антена германски депутати са сменили помещенията, в които се намира парламентарната комисия по сигурност и са се преместили в друга сграда. 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени