Камала Харис призна реална възможност за война в Европа

"Ние говорим за възможност за война в Европа. Искам да кажа - нека за момент се замислим, за да разберем значението на това, за което говорим", каза Харис

Камала Харис
Камала Харис Източник: pixabay.com

С признанието за "реална възможност за война" в Европа вицепрезидентът на САЩ Камала Харис завърши участието си в годишната конференция по сигурността в Мюнхен, където се опита да убеди европейските съюзници на Вашингтон да се обединят около икономически санкции в случай, че Русия нахлуе в Украйна и постави европейската сигурност под "директна заплаха", съобщи Асошиейтед прес.

 

"Ние говорим за възможност за война в Европа. Искам да кажа - нека за момент се замислим, за да разберем значението на това, за което говорим", каза Харис през журналисти преди да отпътува за Вашингтон в неделя вечер. Тя каза, че Европа вероятно преживява най-опасния си момент от края на Втората световна война насам. "Изминаха 70 години и през тези 70 години (...) имаше мир и сигурност", каза Харис. "Ние говорим за реална възможност от война в Европа", предупреди тя.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе виртуална среща с лидерите на Г7 във вторник, на която те ще обсъдят кризата в Украйна, а държавният секретар Антъни Блинкън има намерение да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров през тази седмица, но разговорите между двамата ще бъдат отменени, ако междувременно Москва предприеме инвазия.

 

В Украйна обстрелът се интензифицира в неделя във и около територията, контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти, които евакуираха хиляди жени и деца на руска територия. От своя страна руският президент Владимир Путин наблюдава тестове на ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени