Кремълският генерал Артьом Насбулин е загинал при атака с HIMARS срещу военен щаб в Таврийск

Загубата на високопоставения офицер има потвърждение в руския сегмент на социалните мрежи

Реактивна система за залпов огън HIMARS
Реактивна система за залпов огън HIMARS Източник: Wikipedia

Началник-щабът на 22-и армейски корпус на ВС Руската федерация генерал-майор Артьом Насбулин е бил убит при ракетната атака на ВСУ срещу обекти на руската армия в Херсонска област през уикенда, съобщи говорителят на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук.

 

Западните агенции пишат, че мишена е бил команден пункт на руската армия в Таврийск на 70 километра от Херсон. Генералът, който е служел в под. 73954 и бил ликвидиран през нощта срещу понеделник с помощта на доставените от САЩ системи за ракетен огън HIMARS. Загубата на високопоставения офицер има потвърждение в руския сегмент на социалните мрежи.

 

Според Братчук по време на украинския ракетен удар са загинали общо 150 руски военни, сред които генералът и още петима офицери. В Дейли мейл цифрите са малко по-големи, съобщава се за 12 офицери и 200 войници. В понеделник беше съобщено, че най-високпоставеният от тях е полк. Сергей Кенс, но днес стана ясно, че в щаба се е намирал и Насбулин. Сред убитите са командирът на 20-а мотострелкова дивизия от Волгоград полк.

 

Андрей Горобец, началникът на оперативния отдел на щаба на 20-а монострелкова дивизия подполковник Ковал и началникът на артилерията в същата дивизия подполковник Гордеев. От командването на ВСУ коментираха в традиционния си стил, че всеки един от загиналите офицери на противника е направил "крачка на добра воля", препратка към изявлението на руското командване, че се е оттеглило от Змийския остров в знак на добра воля.

 

Анализатори и военни специалисти коментират в социалните мрежи, че засега ПВО на руснаците не може да противодейства на атаките с HIMARS. Руският блогър Роман Сапонков, който е прикрепен към една от частите на ВС на РФ коментира в Телеграм ефективността на противниковия огън.

 

"Вчера станах свидетел на удара на HIMARS по Чернибаевка в Херсон, практически пред очите ми. Аз много пъти съм попадал под обстрел, но ме порази това, че целият пакет от пет или шест ракети се приземи на практика върху петаче (на едно и също място, върху пет копейки, бел. ред.). Обикновено ракетните системи за залпов огън поразяват широка площ, а на максимално разстояние се разсейват като ветрило. Това впечатлява, не споря!", казва Сапонков.



"Явно това е само началото. Те (украинците, бел. ред.) се канят да щурмуват Херсон и други пригранични градове, в частност Белгород. Ще обхващат всички командни пунктове и военни обекти, за които са насъбрали данни през последните четири месеца", допълва блогърът.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени