18 май е Ден на паметта на жертвите на геноцида на кримскотатарския народ

190 хиляди кримски татари загубиха домовете си, родината си, роднините си, а много от тях – живота си

Депортацията на кримските татари
Депортацията на кримските татари Източник: Крым.Реалии

18 май е Ден на паметта на жертвите на геноцида на кримскотатарския народ. В резултат на принудителното депортиране повече от 190 хиляди кримски татари загубиха домовете си, родината си, роднините си, а много от тях – живота си. Това пишат в съобщение до медиите от посолството на Украйна в София.

 

През 2015 г. Върховната Рада на Украйна призна това престъпление на комунистическия режим за геноцид на кримскотатарския народ, по време на който са извършени умишлени убийства, причинени са тежки телесни наранявания и умишлено са създавани условия на живот, насочени към физическото унищожение на кримските татари. Канада, Латвия и Литва също признаха тези действия за геноцид на кримскотатарския народ.

 

Комунистическият режим на СССР и по-късно русия в продължение на десетилетия целенасочено разпространяваше мита за кримските татари като предатели. Държавата окупатор използва същата реторика и сега, за да посее вражда, потисничество и раздор в окупирания Крим.

 

руската федерация отрича геноцида над кримските татари през 1944 г. и не поема отговорност за сталинските репресии и депортации. Освен това след окупацията на АР Крим и град Севастопол през 2014 г. руската федерация продължава престъпленията на тоталитарния съветски режим и руската империя срещу кримските татари:

- извършва репресии и преследване, целенасочено нарушава правата им като коренно население на Украйна, незаконно набира на военна служба, унищожава културното наследство, фалшифицира историята, милитаризира образованието и обществения живот.

 

Украинският народ, претърпял преследване и репресии, станал жертва на съветския геноцид Гладомор от 1932-1933 г., осъзнава и напълно споделя болката от депортацията.

 

80 години след депортацията руската федерация продължава тоталитарната, съветска по характер, имперска по дух традиция на поробване, извършвайки комплексни и системни репресии срещу кримските татари, несъгласни с окупацията на Кримския полуостров.

 

русия донесе в Крим политически мотивирано преследване, насилствени изчезвания, убийства, лишаване от свобода на словото и религията, милитаризация на детството и продължава тоталитарните традиции на репресии срещу кримските татари.

 

Всички слоеве на украинското общество преминаха през терор и репресии: от учени и артисти до работници и селяни. Изтезания, екзекуции на невинни хора без съд и следствие, депортации, филтрационни лагери, масови преследвания по политически причини – изглеждаше, че с падането на съветската система всичко това завинаги остана в историята.

 

След инвазията на русия в Украйна обаче идеологическите наследници на тоталитарните режими в русия отново донесоха тези ужаси на украинска земя.

 

Изявление на Министерството на външните работи на Украйна във връзка с 80-ата годишнина от депортирането на кримските татари и почитането на паметта за жертвите на геноцида на кримскотатарския народ:

 

Преди осемдесет години тоталитарният съветски режим под ръководството на Сталин насилствено депортира коренното население на Кримския полуостров - кримските татари от родната им кримска земя и ги изпрати в изгнание.

 

Почти двеста хиляди кримски татари, които заедно с други народи по света са се борили срещу нацизма, били са обявени от съветския режим за "предатели" и след броени дни са били изпратени в изгнание в отдалечени райони на Централна Азия и Сибир във вагони за добитък.

 

Трудният път на депортацията се превърна в път на смъртта за много от тях. Само през първите години на изгнание около половината от депортираните загиват.

 

Депортирането на кримскотатарския народ се превърна в едно от ужасяващите престъпления на съветските власти като част от систематичната геноцидна политика за заличаване на националната идентичност, чиято цел беше създаването на "единно семейство на съветските народи". В името на осъществяването на тази човеконенавистна идея Кремъл прекърши милиони животи, унищожавайки хората физически, изтръгвайки ги от родната им земя, лишавайки ги от родния им език, духовно, културно и историческо наследство.

Разпадането на СССР и независимостта на Украйна дадоха нова надежда на кримскотатарския народ, който най-накрая успя да се завърне в родната си земя. Трагедията обаче се повтори няколко десетилетия по-късно, през 2014 г., когато руските нашественици се върнаха в Крим.

 

Руските окупационни власти веднага започват мащабни репресии срещу кримските татари. Политиката на путин стана де факто продължение на политиката на сталин, този път под формата на хибридна депортация: създаване на условия за живот, създадени за пълното или частично унищожаване на кримскотатарския народ и принуждаването на кримските татари да напуснат полуострова. Репресиите само се задълбочиха с началото на пълномащабната агресия на русия срещу Украйна през 2022 г.

 

Точно сега, в условията на временната окупация от русия на Автономна република Крим и град Севастопол, кримскотатарският народ продължава да страда от политическо преследване и потисничество въз основа на националната си идентичност.Окупационната администрация на полуострова незаконно забрани дейността на представителния орган на кримските татари, Меджлиса на кримскотатарския народ, масово лишава кримските татари от свобода по скалъпени обвинения и ги принуждава да напуснат родната си земя.

 

Почитайки паметта на жертвите на сталинската депортация, ние осъждаме агресивната политика на сегашна русия и репресиите срещу кримскотатарския народ.

 

Новите престъпления на Кремъл станаха възможни само защото извършителите на престъпленията от миналия век така и не бяха изправени пред съда. Чувството за безнаказаност е карало и продължава да кара кремъл да повтаря най-ужасяващите зверства. Този порочен кръг може да бъде прекъснат само чрез предоставяне на Украйна на цялата необходима подкрепа, за да победи руската агресия, да освободи украинската земя и да подведе престъпниците под отговорност.

 

Призоваваме международната общност да увеличи консолидирания натиск върху русия, за да я принуди да се върне към основните принципи на международното право, да спре нарушенията на човешките права във временно окупираните територии на Украйна и да освободи всички политически затворници.

 

Призоваваме всички държави, международни организации и общества, които ценят човешкия живот, да почетат паметта на жертвите на депортацията на кримските татари и да осъдят това ужасно престъпление, като го признаят за геноцид на кримскотатарския народ.

 

Обръщаме се към нашите международни партньори с призив да увеличат помощта за Украйна, да съдействат за възможно най-скорошното освобождаване от руската окупация на Крим, както и на други временно окупирани територии на Украйна. Това ще сложи край на руските военни престъпления и ужасните репресии и ще стане предпоставка за връщането на кримскотатарския народ и всички жители на Украйна към мирен живот на родна земя.

 

В украински Крим, свободен от руска окупация, коренното население - кримските татари ще има бъдеще, адекватна сигурност и възможности за развитие и просперитет.

 

Крим е Украйна!

 

Още от "Светът"

Християн Мицкоски се закле като премиер на РСМ и заплаши: Българският диктат няма да мине, докато съм на поста

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени