Американски дрон ликвидира лидера на "Ислямска държава" в Сирия

Първоначален анализ показва, че няма цивилни жертви

Американски дрон
Американски дрон Източник: iStock

Ръководителят на групировката "Ислямска държава" в Сирия е бил убит днес при удар, нанесен от американски дрон, в северозападната част на страната, съобщи Пентагонът. Махер ал Агал, представен като "един от петимата най-високопоставени" лидери на ИД, беше убит докато карал мотоциклет близо до град Джиндирес, а най-близкият му съветник е "тежко ранен", уточни за АФП говорителят на Централното командване на Пентагона генерал-лейтенант Дейв Ийстбърн.

 

Убийството на Ал Агал е пореден удар върху усилията на въоръжената ислямистка групировка да се превърне в партизанска сила, след като изгуби големи територии, отбелязва Ройтерс. През февруари върховният лидер на ИД Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши се самовзриви по време на нападение на американските специални сили в Сирия срещу укритието му.

 

Американските военни казаха днес, че операцията е била задълбочено планирана, за да се гарантира успешното ѝ изпълнение. Първоначален анализ показва, че няма цивилни жертви, се посочва в изявление на Централното командване на САЩ. В изявлението се отбелязва също, че Ал Агал е в основата на създаването на мрежи на ИД извън Ирак и Сирия.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени