Атентаторът е мъртъв, армията е готова да разположи войници по улиците на Брюксел

Терористът тази сутрин беше прострелян от полицаи в кафене недалеч от жилището, което е обитавал

Белгийски военни по улиците на Брюксел
Белгийски военни по улиците на Брюксел Източник: AP

Тунизийският атентатор, който снощи уби двама шведски граждани в центъра на Брюксел, е починал в линейката на път за болницата, предаде HLN. Абдесалем Л., роден през 1978 година, тази сутрин беше прострелян от полицаи в кафене недалеч от жилището, което е обитавал. Според източници на изданието е починал в линейката.

 

Нападателят обяви принадлежност към терористичната група "Ислямска държава". Според властите мъжът се е радикализирал и мотивите за нападението са терористични. Нивото на заплаха в столицата беше вдигнато до максимална степен. Белгийската армия обяви, че има готовност да разположи войници по улиците на Брюксел, но към момента няма да предприеме тази мярка.

 

В изявление белгийският премиер Александер де Кро посочи, че терористите никога няма да успеят в намерението си. Никога няма да успеят да подчинят нашите свободни общества, с омразата и насилието те показват само безсилие, тероризмът никога няма да ни победи, добави той.

 

Заподозреният е бил известен на белгийските служби за сигурност заради очевидната си радикализация преди нападението, пишат белгийските издания. Заподозреният е подал молба за убежище в Белгия през ноември 2019 г. Година по-късно той получава отрицателен отговор и изчезва от радара, а заповедта да напусне страната така и не е издадена.

 

През 2016 г. имаше непотвърдени съобщения от Тунис, че нападателят е бил радикализиран и е искал да се присъедини към джихадисткото движение. Службите в Белгия обаче не са предприели конкретни действия. След отхвърлянето на молбата му той се е укрил и заради това не е било възможно да бъде върнат обратно в Тунис.

 

По непотвърдена информация терористът е искал да убие шведски граждани заради изгарянето на Корана в скандинавската страна през последните месеци. Вчера в Брюксел се игра двубоят между Белгия и Швеция, но заради нападението футболният мач бе прекъснат на полувремето.

 

Службите в Брюксел направиха всичко възможно, за да гарантират сигурността на стотиците шведски фенове, пътували за този мач. Един от възможните мотиви за нападението е и убийството на цивилни палестинци от страна на Израел, но към момента тази хипотеза не е потвърдена.

 

Белгийските служби за сигурност са очаквали терористичен удар след събитията в Израел и Газа, но не са предвидили нападение срещу граждани на Швеция, където неколкократно бяха изгаряни копия на Корана, коментираха в интервюта местни експерти.

 

Според тях полицията е била подготвена за покушение срещу представители на еврейската общност. По тази причина снощният футболен мач между отборите на Белгия и Швеция в Брюксел не е бил отменен.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени