Бананите може да станат "социално значим продукт" в Русия

Вносът намалява, а цените растат

Банани
Банани Източник: Zonanews

Бананите може да станат "социално значим продукт" в Русия, а вносните мита временно да бъдат премахнати, съобщава вестник "Известия" като се позовава на протокол от съвещание на руската правителствена комисия по икономическо развитие, председателствана от министъра на икономическото развитие Максим Решетников.

 

"Министерството на икономическото развитие да осигури проучването на въпроса за възможността за класифициране на бананите като социално значима стока в рамките на работната група за митническо регулиране и ответни мерки във външната търговия", се казва в документа, който е на разположение на изданието, одобрено от първия вицепремиер Андрей Белоусов.

 

Освен това в протокола се посочва временно нулиране на митническата ставка за банани, която сега е 4%, но не по-малко от 0,015 евро за 1 кг. Вносът на банани в Руската федерация през последните години възлиза на 1,3-1,5 милиона тона годишно, а Еквадор е един от най-големите доставчици.

 

Въпреки това, както отбелязва изданието, доставките му за Руската федерация през 2022 г. са намалели с 4,54 милиона кутии (всяка - 18,14 кг), което провокира увеличение на цените на дребно на бананите.

 

"Роспотребнадзор разглежда предложение за класифициране на бананите като социално значима стока. Това предложение в момента се разработва", поясниха от министерството.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени