Бандитизъм в действие - Русия обмисля да конфискува активите на компаниите, напуснали страната

Заместването на вноса не е панацея и не смятаме да се справим само така. Просто ще се развиваме, каза военният престъпник Путин

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: NRC

Русия обмисля конфискация на активите на чуждите компании, напуснали страната. Решени са основните задачи по заместване на санкционирания внос в ключови отрасли, които осигуряват суверенитета на държавата, обяви днес военнопрестъпникът Владимир Путин.

 

Той призна, че западните санкции са нарушили снабдителните вериги на страната му, но няма да спрат достъпа ѝ до най-съвременните технологии. Напускането на чуждестранни компании на руския пазар може да е за добро, отбеляза касапинът от Кремъл.

 

Във видео-изказване пред Евразийския икономически форум в Киргизстан, Путин припомни списъците КОКОМ за многостранен контрол на износа за бившия Съветски съюз и социалистическите страни и отбеляза, че нищо не се е променило. Той увери, че руският бизнес ще запълни опразнените ниши.

 

"Заместването на вноса не е панацея и не смятаме да се справим само така. Просто ще се развиваме. Където сме принудени да заместваме вноса, ще го правим, вероятно с различен успех. Но със сигурност ще станем по-силни, особено във високите технологии", каза военният престъпник Путин.

 

Владимир Путин не уточни как Русия ще запази достъпа си до западни компоненти и софтуер, отбелязва Ройтерс.

 

Той припомни, че доскоро страната му е купувала пшеница, а сега е износител номер едно в света. Но развитието във високите технологии не е като да сееш зърно - там трябват традиции, подготвени кадри, предприемачество, конкуренция - все неща, които никога не е имало в заспалата евразийска деспотия.

 

Военнопрестъпникът Владимир Путин посочи необходимостта от ускорен диалог за отказ от системата СУИФТ и преминаване към преки контакти между банки на приятелски държави, включително чрез системата за предаване на финансови съобщения на Централната банка на Русия.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени