Бандитизъм в действие - Русия обмисля да конфискува активите на компаниите, напуснали страната

Заместването на вноса не е панацея и не смятаме да се справим само така. Просто ще се развиваме, каза военният престъпник Путин

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: NRC

Русия обмисля конфискация на активите на чуждите компании, напуснали страната. Решени са основните задачи по заместване на санкционирания внос в ключови отрасли, които осигуряват суверенитета на държавата, обяви днес военнопрестъпникът Владимир Путин.

 

Той призна, че западните санкции са нарушили снабдителните вериги на страната му, но няма да спрат достъпа ѝ до най-съвременните технологии. Напускането на чуждестранни компании на руския пазар може да е за добро, отбеляза касапинът от Кремъл.

 

Във видео-изказване пред Евразийския икономически форум в Киргизстан, Путин припомни списъците КОКОМ за многостранен контрол на износа за бившия Съветски съюз и социалистическите страни и отбеляза, че нищо не се е променило. Той увери, че руският бизнес ще запълни опразнените ниши.

 

"Заместването на вноса не е панацея и не смятаме да се справим само така. Просто ще се развиваме. Където сме принудени да заместваме вноса, ще го правим, вероятно с различен успех. Но със сигурност ще станем по-силни, особено във високите технологии", каза военният престъпник Путин.

 

Владимир Путин не уточни как Русия ще запази достъпа си до западни компоненти и софтуер, отбелязва Ройтерс.

 

Той припомни, че доскоро страната му е купувала пшеница, а сега е износител номер едно в света. Но развитието във високите технологии не е като да сееш зърно - там трябват традиции, подготвени кадри, предприемачество, конкуренция - все неща, които никога не е имало в заспалата евразийска деспотия.

 

Военнопрестъпникът Владимир Путин посочи необходимостта от ускорен диалог за отказ от системата СУИФТ и преминаване към преки контакти между банки на приятелски държави, включително чрез системата за предаване на финансови съобщения на Централната банка на Русия.

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени