Байдън: Путин е предприел поход в Европа. Тръмп му се кланя и му казва "прави каквото си искаш, дявол да го вземе"

Той добави, че от двамата кандидати за президент, един е психически негоден, а "другият съм аз"

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Pixabay

Голямата новина тази седмица, каза президентът Джо Байдън през уикенда във Вашингтон, беше, че двама кандидати спечелиха номинацията на своята партия за президент. Но единият е твърде стар, твърде психически негоден за работата, каза държавният глава. "Другият съм аз", пошегува се Байдън, цитиран от Асошиейтед прес.

 

На годишната тържествена вечеря на престижен журналистически клуб президентът продължи да напада републиканеца Доналд Тръмп. Байдън отклони продължаващите критики, че паметта му е мъглява и изглежда объркан, като същевременно припомни моменти, когато 77-годишният Тръмп също е правил гафове.

 

"Не му казвайте, той си мисли, че се кандидатира срещу Барак Обама, той това каза", каза 81-годишният Байдън, като се пошегува, че стои буден далеч след времето си за лягане.

 

За първи път Байдън присъства на давана от тази организация вечеря откакто е президент. Тази година вечерята съвпадна с нажежаването на предизборната кампания за изборите тази есен и наближаването на реванша между Байдън и Тръмп. 

 

Байдън обаче бързо стана мрачен, подчертавайки онова, което вижда като реална заплаха за демокрацията, ако Тръмп – който продължава невярно да твърди, че изборите през 2020 г. са били откраднати – се върне в Белия дом. В речта му имаше отглас от предизборните му коментари.

 

"Преживяваме безпрецедентен момент за демокрацията", каза той. "Безпрецедентен момент за историята. Демокрацията и свободата са буквално атакувани. Путин е предприел поход в Европа. Моят предшественик му се кланя и му казва "прави каквото си искаш, дявол да го вземе".

 

След това Байдън представи украинския посланик Оксана Маркарова и естонската министър-председателка Кая Калас. "Ние няма да се преклоним. Те няма да се преклонят, и аз няма да се преклоня", каза президентът.

 

Тази ежегодна вечеря има репутацията на събитие, преминаващо под знака на двупартийно веселие, и на нея присъстваха множество политици. Сред тях бяха вицепрезидентката Камала Харис със съпруга си Дъг Емхоф, най-малко осем членове на кабинета, най-малко петима членове на Конгреса, петима губернатори и поне петима посланици. Ирландският премиер Лио Варадкар, който е в града за Деня на Свети Патрик, също беше там.

 

На вечерята говориха още Харис, губернаторката на Мичиган Гречен Уитмър, демократка, и губернаторът на Юта Спенсър Кокс, републиканец. Байдън закри вечерята, като подчерта колко е важна свободната преса. Въпреки че може да не съм съгласен с всичко, което медиите публикуват, каза Байдън, разбирам необходимостта от журналистиката и продължавам да работя, за да върна у дома журналистите Евън Гершкович и Остин Тайс – единият задържан в Русия, а другият изчезнал по време на репортерско пътуване в Сирия.

 

"Добрата журналистика е огледало на обществото", каза Байдън. "Нуждаем се от нея". Байдън и Харис бяха седнали на централната маса заедно с други служители на администрацията и чуждестранните лидери, плюс президента на журналистическия клуб Дан Балз от в. "Вашингтон пост" и шефовете му – отговорният редактор на вестника Сали Бъзби и собственикът Джеф Безос.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени