Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд почина на 88 години

Два пъти е министър на отбраната

Доналд Ръмсфелд
Доналд Ръмсфелд Източник: Pixabay

Бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, който ръководеше американската инвазия в Афганистан след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. и след това беше главният архитект на войната в Ирак, почина на 88-годишна възраст.

 

"С дълбока тъга споделяме новината за смъртта на Доналд Ръмсфелд, американски държавник и всеотдаен съпруг, баща, дядо и прадядо. Той беше заобиколен от семейството си в любимия си Таос, Ню Мексико", се казва в изявление на близките му, разпространено на 30 юни.

 

Ръмсфелд започва кариерата си в правителството, когато е избран в Камарата на представителите на САЩ през 1963 г. и след това служи два пъти като министър на отбраната. Бившият офицер от американския флот за първи път оглавява Пентагона през 1975 г.

 

Второто му назначение на поста е през 2001 г. След терористичните атаки през септември 2001 г., Ръмсфелд ръководи първоначалната американска атака срещу базите на Ал-Кайда в Афганистан. През 2003 г. Ръмсфелд и тогавашният вицепрезидент Дик Чейни имаха основна роля за пренасочване на вниманието към Ирак, базирано на неверни твърдения на САЩ, че тогавашният иракски президент Саддам Хюсеин разполага с оръжие за масово унищожение.

 

Американските сили бързо свалиха иракското правителство, но скоро след това офанзивата им затъна в борба с бунтовнически милиции, тъй като Ирак се изправи пред смъртоносен цикъл на насилие.

Още от "Светът"

Русия е загубила в Украйна над 8 000 танка, запасите й приключват, задава се критична ситуация

Според Майкъл Герстад, военен аналитик, Русия все още има на склад около 3200 танка. "Но огромната част от тях са в лошо състояние и изискват значителни ремонти", каза той

Прочетете повече прочетете повече

Иран вече е монтирал четири от осемте си нови инсталации от центрофуги за обогатяване на уран, сочи доклад на МААЕ

Техеран е оповестил по-рано този месец, че ще приведе бързо в действие инсталации в подземния си комплекс за обогатяване на уран в иранското селище Фордо

Прочетете повече прочетете повече

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени