Британският външен министър Рааб: Троловете на Путин атакуват националните ни издания

Изследване, финансирано от британското външно министерство показа, че проруските тролове публикуват провокационни заявления в онлайн изданията на такива вестници като Times, Daily Mail, Sun и Daily Express

Доминик Рааб
Доминик Рааб Източник: Twitter

През тази седмица Великобритания планира да започне международна кампания за борба с руската пропаганда, след като ново изследване показа, че мрежата от руски тролове си е поставила за цел да разпространява промосковски възгледи в британските издания,  пише  Тим Шипман в "The Times". Външният министър на кралството Доминик Рааб обвини Русия в изключително лошо и неприемливо поведение и заяви, че Великобритания е въвлечена във "война на изтощение" с режима на Владимир Путин във връзка с фалшивите новини и дезинформацията. 

 

Изследване, финансирано от британското външно министерство показа, че проруските тролове публикуват провокационни заявления в онлайн изданията на такива вестници като Times, Daily Mail, Sun и Daily Express. С тях те създават лъжливото впечатление, че британската общественост поддържа агресията на Русия срещу Украйна.  След това руските държавни средства за масова информация подемат тези коментари и ги представят като свидетелство уж за това, че британското обществено мнение е на страната на Москва. 

 

Подобни атаки са осъществени срещу водещи издания в още 14 държави, сред които Франция, Германия, Италия, Япония, САЩ. Резултатите от това изследване ще бъде представено днес, 4 май, на срещата на външните министри от Г-7 в Лондон, където Доминик Рааб ще бъде домакин и председател. Очаква се министрите на външните работи от държавите от Г-7, а също така ИНдия, Австралия и Южна Африка да се договорят за създаването на нов алианс за "бързо реагиране", за да се противопоставят на опитите на Русия да разпространява фейк новини и дезинформация. 

 

Наскоро Обединеното кралство публикува комплексен обзор по отбраната и сигурността, в който тя нарече Русия "сериозна заплаха". "Разглеждаме дезинформацията, която разпространяват руснаците като един от елементите на тази заплаха заедно с опитите да се извършват кибер атаки. Подобни кибер атаки бяха изършени по отношение на нашите изследвания за разработката на ваксина срещу коронавирус. Знаем, че те бяха от Русия", допълва Рааб. 

 

Изследване, проведено от един британски университет, показва, че руските тролове прилагат следната схема. Първо, мрежата от тролове на Москва залива форумните пространства на големите британски вестници с проруски коментари. Второ, тези коментари след това се изтеглят и използват от сайтове-агрегатори, които влизат в състава на мрежата казионни сайтове "Россия Сегодня", където се ползват за написването на статии за западното обществено мнение. 

 

Третата стъпка включва възпроизвеждането на тези  статии в казионните руски средства за масова информация. Накрая, тези материали се разпространяват масово в такива руски социални мрежи като "ВКонтакте" и "Однокласники". Тези фейк истории се появяват задължително и на английски език в сайта News Front, който е доказано свързан с руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), приемник на КГБ.

 

Доминик Рааб очаква механизмът за "бързо реагиране", който ще бъде създаден скоро, да помогне на западните държави да се обединят, за да разобличават подобни файк кампании, дезионформационни мероприятия, кибератаки, или други нарушения на международното право, разгръщани и практикувани от Русия и други държави.

 

Превод (със съкращения): Zonanews.bg

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени