CNN: Изпитание на прехвалената руска ракета "Сармат" се е провалило, докато Байдън е бил в Киев

САЩ са били предварително уведомени за изстрелването

Ракета Сармат
Ракета Сармат Източник: Warfiles

САЩ смятат, че Русия е провела неуспешен тест на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" по време на посещението на Джо Байдън в Украйна. Това съобщи CNN

 

Според двама американски служители тестовото изстрелване на междуконтинентална балистична ракета е станало в понеделник. Според телевизията, Русия е уведомила САЩ преди старта, а Белият дом не смята това за стъпка към ескалация.

 

Високопоставени американски чиновници са убедени, че тестът на тежката ракета "Сармат" се е провалил. Те смятат, че Путин би подчертал важността на изстрелването по време на обръщението си към руснаците, ако то беше успешно.

 

Какво представлява междуконтиненталната балистична ракета "Сармат"?

МБР "Сармат" се появи на въоръжение в РФ, за да замени съветските междуконтинентални балистични ракети Р-36М2 "Воевода". Разработването й се извършва в държавния ракетен център "Макеев" от 2009 г. насам. Дължината на ракетата е 35,5 м, масата при изстрелване - 208,1 тона, а максималният обсег е 18 000 км. Експертите смятат, че една ракета може да носи от 10 до 15 бойни глави с мощност 750 кт.

 

През юни 2022 г. Путин обяви успешното изпитание на междуконтинентална балистична ракета и заяви, че първият комплекс ще бъде на бойно дежурство в края на годината.

 

По време на вчерашната реч с послание до Федералното събрание на Руската федерация Путин заяви, че Русия прекратява участието си в договора за намаляване на стратегическите нападателни оръжия със САЩ. Той също така инструктира да се гарантира готовността за тестване на руското ядрено оръжие.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени