Демократите за първи път от десетилетие контролират Сената, Камарата на представителите и Белия дом

Демократическата партиявече има мнозинство и в горната камара на американския Конгрес, предадоха световните информационни агенции

Сенатът, горната камара на американския Конгрес
Сенатът, горната камара на американския Конгрес Източник: Creativecommons

Това се случи, след като демократите Джон Ософ, Рафаел Уорнок и Алекс Падиля положиха клетва пред новия вицепрезидент на САЩ Камала Харис. Ософ и Уорнок спечелиха балотажите в щата Джорджия за Сената по-рано този месец, побеждавайки своите съперници от Републиканската партия. Падиля, който е бивш държавен секретар на щата Калифорния, беше избран да заеме освободеното от Харис място в горната камара, след като тя стана вицепрезидент. По този начин демократите имат 50 места в Сената - толкова, колкото имат и републиканците. Но според американското законодателство, вицепрезидентът оглавява Санета и може да гласува, ако при обсъждането на един или друг въпрос гласовете на сенаторите се разделят поравно. Така демократите получават пълен контрол и над Сената, горната камара на американския Конгрес. Новият лидер на мнозинството на Демократическата партия там стана Чък Шумър. 

 

Контролът над Сената е особено важен от гледна точка на това, че той обсъжда и взема решение за множество законодателни инициативи, предлагани от Републиканската или Демократическата партия. Той ще има особено влиятелно значение предвид факта, че в следващите няколко месеца администрацията на Байдън ще се нуждае от съгласието на сенаторите за одобяването на кандидутари за множество ключови постове, в това число шефовете на Държавния департамент (външния министър), шефа на Пентагона, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието и т.н. Евентуална промяна на това демократическо мнозинство може да се случи, след като минат частичните избори за Сенат през ноември 2022 г.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени