Демократите за първи път от десетилетие контролират Сената, Камарата на представителите и Белия дом

Демократическата партиявече има мнозинство и в горната камара на американския Конгрес, предадоха световните информационни агенции

Сенатът, горната камара на американския Конгрес
Сенатът, горната камара на американския Конгрес Източник: Creativecommons

Това се случи, след като демократите Джон Ософ, Рафаел Уорнок и Алекс Падиля положиха клетва пред новия вицепрезидент на САЩ Камала Харис. Ософ и Уорнок спечелиха балотажите в щата Джорджия за Сената по-рано този месец, побеждавайки своите съперници от Републиканската партия. Падиля, който е бивш държавен секретар на щата Калифорния, беше избран да заеме освободеното от Харис място в горната камара, след като тя стана вицепрезидент. По този начин демократите имат 50 места в Сената - толкова, колкото имат и републиканците. Но според американското законодателство, вицепрезидентът оглавява Санета и може да гласува, ако при обсъждането на един или друг въпрос гласовете на сенаторите се разделят поравно. Така демократите получават пълен контрол и над Сената, горната камара на американския Конгрес. Новият лидер на мнозинството на Демократическата партия там стана Чък Шумър. 

 

Контролът над Сената е особено важен от гледна точка на това, че той обсъжда и взема решение за множество законодателни инициативи, предлагани от Републиканската или Демократическата партия. Той ще има особено влиятелно значение предвид факта, че в следващите няколко месеца администрацията на Байдън ще се нуждае от съгласието на сенаторите за одобяването на кандидутари за множество ключови постове, в това число шефовете на Държавния департамент (външния министър), шефа на Пентагона, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието и т.н. Евентуална промяна на това демократическо мнозинство може да се случи, след като минат частичните избори за Сенат през ноември 2022 г.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени