Двамата диктатори Путин и Лукашенко се договаряха в Сочи

Русия остава най-големият търговско-икономически партньор на Беларус - около 50 %, над четири милиарда долара са инвестирани от Русия в беларуската икономика

Путин и Лукашенко
Путин и Лукашенко Източник: РИА Новости
  • Сподели

Двамата последни диктатори в Европа Владимир Путин и Александър Лукашенко проведоха разговори в Сочи. Страните обсъдиха широк спектър от теми по двустранните отношения - политически, икономически въпроси и ситуацията с разпространението на коронавируса.
"Нашите инструменти за сътрудничество са добре настроени и работят добре. Нямаме нито един ден, в който колегите ни да не общуват помежду си, да не решават определени въпроси, които са пред нас. Но с удоволствие заявявам, че нивото на взаимодействие, стратегическо партньорство и съюз се потвърждава. Русия остава най-големият търговско-икономически партньор на Беларус - около 50 %. Ние сме най-големият инвеститор - над четири милиарда долара са инвестирани от руски партньори в беларуската икономика", каза Путин.

 

Той благодари на Путин за руската финансова помощ и описа каква е схемата за нейното харчене:
"Знайте, че ние не пилеем парите на вятъра, а ги влагаме в производство, като купуваме огромно количество суровини и добавъчни компоненти. И този обем непрекъснато расте. примерно от около 70 милиарда долара БВП на Беларус, както казахте, поне половината от търговския оборот е обвързан с Русия...Така че от 70 милиарда брутен вътрешен продукт, представете си колко компонента и суровини консумираме от Руската федерация!".

"Руската ваксина е най-ефективна. Това е признато в целия свят, колкото и да се стараят да я ругаят троловете", продължи с опорките Лукашенко. По думите му, почти всички "пътни карти" на взаимодействието между Русия и Белорус са готови за подписване. Страните са "обозначили" 33 области на сътрудничество. "От 33, шест или седем "пътни карти"- те вероятно вече са наричат по нов начин, проведено е ребрандиране - по които работят нашите правителства. Всички останали по принцип са готови за подписване, така че има план за действие", обобщи Лукашенко.

Още от "Светът"

Камарата на представителите на САЩ одобри плана за възстановяване на икономиката в размер на 1,9 трилиона долара

Планът предвижда персонални субсидии от 1400 долара на лице, федерално обезщетение за безработица от 400 долара на седмица до 29 август, и помощ за тези, които изпитват затруднения да плащат наеми или ипотеки по време на пандемията

Прочетете повече прочетете повече

Саудитският престолонаследник е одобрил убийството на Хашоги, твърди доклад на американското разузнаване

Саудитският журналист беше убит и тялото му беше разчленено от екип от агенти, свързани с принц Мохамед, в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г.

Прочетете повече прочетете повече

Русия каза, че САЩ са я предупредили няколко минути преди да нанесат въздушните си удари в Сирия

Според неправителствената мониторингова организация мишена на атаката са били три камиона с боеприпаси, движещи се от Ирак към сирийската провинция Дейр аз Зур през район близо до граничния пункт Ал Каим. Убитите са бойци на милициите "Катаиб Хизбула" и "Хашд аш Шааби"

Прочетете повече прочетете повече

Европа одобри използването на коктейл от антитела за лечение на COVID, с който лекуваха Тръмп

Вчера от "Регенерон" заявиха, че независима комисия е установила, че лечението има "ясна клинична ефикасност" при намаляването на процента на хоспитализации и смъртни случаи при пациентите

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Цигани бият военни и милиционери в комунистическа България

Единственият извод, който може да се направи при запознаването с документите за състоянието на циганската престъпност от онова време е, че тя в определен смисъл е била катализирана от опитите за социална инженерия, непреставали през целия 45-годишен период на комунистическия режим

Последни новини

Най-четени