Джеф Безос полетя към Космоса

Полетът на ракетата е напълно автоматизиран, заради което на борда й няма пилот

Джеф Безос полетя към Космоса
Джеф Безос полетя към Космоса Източник: Scanpix.com
Успешно беше изстрелването на ракетата за многократно използване "New Shepard", на борда на която е и американският милиардер Джеф Безос. То се случи в 16:13 ч. българско време. Преди това бяха направени необходимите тестове и подготовка и затова полетът се забави с няколко минути. Ракетата излетя от западните части на Тексас, САЩ. На борда й са братята Джеф и Марк Безос, най-възрастният човек, желаещ да лети в космоса - 82-годишната Уоли Фънк, и най-младият - 18-годишният бъдещ студент по физика от Нидерландия Оливър Дамен.
 
Астронавтите бяха отведени до ракетната площадка от електромобил на марката Rivian. Някои намират в това заигравка с факта, че астронавтите на SpaceX също отиват до ракетната площадка с електрически автомобили, но произведени от Tesla. Екипажът се настани в капсулата, която бе херметизирана и изчака няколко дълги миути, докато бъде дадено разрешени за излитане. Полетът на ракетата е напълно автоматизиран, заради което на борда й няма пилот. Задвижването се осигурява от един двигател BE-3, който използва за гориво смес от течен кислород и течен водород.
 
Първият полет на "New Shepard" бе преди 6 години, а досега са реализирани 14 успешни мисии и една, завършила с частичен успех, дължащ се на неуспешно приземяване на първата степен. Никога досега ракетата не е претърпявала авария по време на полет. Джеф Безос и екипажът прекараха няколко минути в безтегловност, а цялата им мисия бе с продължителност от 11 минути. Най-богатият човек на планетата премина Линията на Карман, която е общоприетата граница между Космоса и Земята.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени