Джо Байдън смята "Северен поток-2" за "лоша сделка", сключена от Европа

Той възнамерява да направи "обзор" на ограничителните мерки, въведени от администрацията на Доналд Тръмп

Дженифър Псаки
Дженифър Псаки Източник: AFP

Новият американски президент Джо Байдън смята да анализира въведените от предишната администрация санкции по отношение на строящия се руски газопровод "Северен поток-2". Това съобщи на пресконференция днес прессекретаря на Белия дом Дженифър Псаки. Това е отстъпление назад, тъй като доскоро Байдън говореше категорично за спиране на проекта.
"Известно ни е, че предишната администрация въведе нови ограничения по отношение строителството на газопровода и ние мислим да направим обзор на тези мерки", каза Псаки. Според нея новата администрация ще обсъди детайлно този проект със своите европейски партньори. На въпрос на един от журналистите, който я попита дали този въпрос е поставян в състоялия се по-рано телефонен разговор на Байдън с Меркел на тема "Северен поток-2", Псаки отговори, че тя няма допълнителна информация за съдържанието на тази беседа.

 

Друг журналист настоя за уточнение по позицията на американския президент относно този газопровод и възнамерява ли той да "използва всички инструменти, които са на негово разположение, като допълнителни санкции, например", Псаки отговори, че "президентът, както и преди счита този проект за една лоша сделка, сключена от Европа". Това, което тя категорично заяви е, че новата администрация ще проведе инвентаризация на тези мерки. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени