ЕК: Румъния и България са напълно подготвени за цялостно присъединяване към Шенген

Двете страни влязоха в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници на 31 март тази година

Шенген
Шенген Източник: Shutterstock

Европейската комисия потвърди позицията, че Румъния и България са напълно подготвени за цялостно присъединяване към Шенгенското пространство, съобщава агенция "Аджерпрес", като се позовава на говорител на Европейската комисия. 

 

Говорителят е отговорил на въпрос как ще се отрази въвеждането на проверки по вътрешните граници в Шенген на процеса на разширяване на пространството за свободно движение чрез пълната интеграция на Румъния и България и със сухопътните им граници.

 

"Позицията на ЕК е ясна и беше представена от председателката Урсула фон дер Лайен в политическите насоки за следващия изпълнителен орган на ЕС: "България и Румъния са доказали своя капацитет в управлението на границите и връщането на мигранти. Те са готови и следва да се възползват изцяло от Шенгенското пространство", е заявил говорител на Европейската комисия пред румънската агенция.

 

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Zonanews

Съветът ще трябва да вземе допълнително решение, за да определи датата за отмяна на проверките по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и останалите страни от Шенген. Комисията ще продължи да оказва цялата необходима подкрепа на председателството на Съвета, за да гарантира, че решение за сухопътните граници може да бъде взето през 2024 г., е посочил говорителят на ЕК.

 

Румъния и България влязоха в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници на 31 март тази година. Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия - единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водена от опасения за приток на кандидати за убежище.

 

Преди десет дни Германия въведе проверки по сухопътните си граници за период от шест месеца, за да се бори с нелегалната имиграция. Германските власти вече бяха въвели проверки по границата с някои държави, а от 16 септември тези мерки бяха разширени и по границата с Люксембург, Белгия, Нидерландия и Дания.

 

За да се присъединят Румъния и България към Шенгенското пространство и със сухопътните си граници, е необходимо ново политическо решение на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

 

Ръководителката на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова каза по-рано тази седмица, че "на 10 октомври предстои европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно с министъра на вътрешните работи на Унгария, да предложат на Съвета на ЕС да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници". Чобанова изрази увереност, че до края на тази година решението ще бъде взето.

Още от "Светът"

Байдън покани лидерите на над 50 държави за предоставяне на военна помощ за Украйна

Поканата беше отправена след като американският президент обяви нов пакет от помощ за Киев в размер на около $8 млрд., включващ системи за ПВО "Пейтриът", управляеми бомби с голям обсег и дронове

Прочетете повече прочетете повече

САЩ: $8 млрд. помощ за Украйна и нов тип бомби, за да "спечели войната"

Помощта ще осигури на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана, безпилотни въздушни системи и боеприпаси въздух-земя, а също ще укрепи отбранителната индустриална база на страната

Прочетете повече прочетете повече

САЩ, Франция и други страни официално призоваха за спиране на огъня по израелско-ливанската граница за 21 дни

Приканваме за незабавно спиране на боевете по цялото протежение на ливанско-израелската граница, за да се даде шанс за постигане на дипломатическо споразумение, се казва в съвместното изявление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени