Екс-директор на ЦРУ: Путин вече не може да пречупи ситуацията в Украйна

Мобилизацията завърши с това, че повече хора напуснаха страната, отколкото са отишли във военкоматите

Дейвид Петреъс
Дейвид Петреъс Източник: Getty Images

Бившият директор на ЦРУ в периода 2008-2012 г. Дейвид Петреъс е убеден, че Владимир Путин вече не може да пречупи динамиката на войната в Украйна. Той заяви това по време на онлайн дискусия в рамките на Киевския фроум по сигурност. 

 

"Украйна в резултат на тоталната си мобилизация днес има военна мощ, която е много по-силна и боеспособна, отколкото има Русия в Украйна (...) Към днешна дата Русия е понесла 3-4 пъти повече загуби за осем месеца, отколкото за девет години Съветите понесоха, докато водеха война в Афганистан", подчерта Петреъс. 

 

Той добави, че Украйна е започнала да освобождава своите територии благодаряние на подкрепата на западните партньори и умението си ефективно да я използва. 

 

"Анексията на четири региона няма, в крайна сметка, никакво значение. Виждаме, че Украйна освобождава тези територии", заяви Петреъс. 

 

Коментирайки резултатите от мобилизацията в Русия, генералът заяви, че "тя завърши с това, че повече хора напуснаха страната (Русия, бел. ред.), отколкото са отишли във военкоматите". 

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени