Естонският парламент ще гласува отново за избор на президент на страната

Засега остава неясно дали при второто и евентуално третото гласуване днес ще бъде избран президент

Естонският парламент
Естонският парламент Източник: ВКонтакте

Парламентът на Естония - Рийгикогу, ще заседава тази сутрин във втори опит да избере следващия президент на страната, предаде ДПА. На първия тур вчера ученият Алар Карис, който беше единствен кандидат, не можа да получи минимума от две трети от гласовете на членовете на Държавното събрание (парламента), за да бъде избран. Той се нуждаеше от поне 68 гласа в 101-членния законодателен орган, но събра само 63.

 

Засега остава неясно дали при второто и евентуално третото гласуване днес ще бъде избран президент. Нови кандидати могат да бъдат номинирани до третото гласуване. Ако нито един кандидат не получи необходимите гласове подкрепа и след третия тур на гласуване, президентът ще бъде определен от специална изборна колегия. Тя ще бъде свикана до един месец.

 

Президентът на Естония има главно представителни функции и до голяма степен церемониална роля. Настоящият държавен глава - 51-годишната Керсти Калюлайд, разполага с широка обществена подкрепа, според допитвания, да получи втори мандат. И макар че самата Калюлайд изрази интерес да остане президент, тя не получи достатъчна подкрепа от депутатите.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени